İstanbul’da karavan işletmeciliği yapan 37 yaşındaki Emrah Şahin, şişkinlik, yemek yemekte zorluk ve solunum sıkıntısı şikayetleriyle gittiği özel hastanede kalbinin yüzde 15 oranında çalıştığını öğrendi.
Hastaneden ilaçla taburcu edilmek istenen Şahin, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. Yapılan tetkiklerin ardından kalp yetmezliği tanısı konularak, doktorların önerisi üzerine kalp kapakçığı onarım ameliyatı için hastaneye yatırıldı.
Ameliyat sırasında kalbin sol tarafında hareketsizlik tespit edilen Şahin’e, doktorlar tarafından yapay kalp destek cihazı takılmasına karar verildi. Ailesinde kalp rahatsızlığı bulunmayan Şahin, aniden gelişen bu duruma karşı doğa ve karavan tutkusuyla yaşamaya devam ediyor ve kalp nakli olacağı günü bekliyor.
“BİR EKSİSİNİ GÖRMÜYORUM, DURUMU KABULLENDİM”
22 aydır belindeki yapay kalbiyle yaşam mücadelesi veren Emrah Şahin, ameliyat sonrası yoğun bakımda uyandığında ne olduğunu algılayamadığını ifade etti. Sadece kapakçık onarımı yapılacağını düşündüğünü belirten Şahin, “Doktor gelip durumu anlattı. Ben, ‘Hani bende cihaz yok.’ dedim, çünkü her yerimden kablolar çıkıyordu. İlk başta moral bozukluğu yaşadım ama sonrasında hayatımı olumsuz etkileyen bir durum olmadığını anladım” dedi.
Yapay kalbiyle her türlü aktiviteyi gerçekleştirebildiğini vurgulayan Şahin, “Şehirler arası yola da gidiyorum, kendi arazimiz var, karavanımız var. Gezmeye de çıkıyoruz. Ayrıca bahçe işleri ile de ilgileniyorum. Bir eksisini görmüyorum, durumu kabullendim ve normal bir yaşam sürdürüyorum” diye konuştu.
Ameliyat öncesinde yaşadığı yorgunluğu işle ilgili düşündüğünü ifade eden Şahin, hastaneye gittiğinde durumunun ciddiyetini fark ettiğini belirtti. Şu anda eski sağlığına döndüğü için mutlu olduğunu söyledi.
“ARABA DA KULLANIYORUM, KAZMA KÜREKLE DE ÇALIŞIYORUM”
Yapay kalbin genellikle çantada taşındığını söyleyen Şahin, “Günün her saatinde üç kiloluk çantayı taşımak zor. Yelekle de taşınıyor ama yazın sırtı terletiyor. Sonunda bir kemerle kullanmaya karar verdik, bu benim için daha pratik oldu. Şu an araba kullanıyor, bahçe işlerinde de çalışıyorum. Günlük aktivitelerimi yerine getiriyorum. Yapay kalp sürecini kabullendik ve nakil olana kadar bu cihazı kullanmayı sürdüreceğiz” dedi.
Şahin, yapay kalbin en büyük zorluğunun sudan korumak olduğunu belirtti. “Ünitelerin tamamını su geçirmez çantaya alıyoruz. Sezaryen bandımla da su almasını engelliyorum. Temizlik düzenli yapıldığında herhangi bir sorun çıkmıyor. Bazı hastalar bunu kabul etmekte zorlanıyor ama beni dinledikten sonra kabullenebiliyorlar. Bu, kabul edilmesi gereken bir durum” diye ifade etti.
“AMACIMIZ HASTAYI NORMAL HAYATINA DÖNDÜRMEK”
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Kamile Özeren Topçu, kalp yetmezliğinin bazen genetik nedenlerden kaynaklanabildiğini belirtirken bazı hastaların zamanla semptomların artt