2023 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, yaygın bir uyku ilacının Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilen zararlı proteinlerin beyinde birikmesini azaltma potansiyelini ortaya koydu. St. Louis’de bulunan Washington Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmada, uykusuzluk tedavisinde tercih edilen ‘suvorexant’ isimli ilacın, her gece beyinde temizleyen sıvıyla birlikte Alzheimer ile bağlantılı ‘amiloid-beta’ ve ‘tau’ proteinlerinin seviyelerinde hafif bir azalmaya yol açtığı belirlendi.
Bu çalışma, uyku kliniğinde iki gecede gözlemlenen ve bilişsel bozukluğu bulunmayan 38 sağlıklı orta yaşlı birey üzerinde gerçekleştirildi. Elde edilen bulgular, uyku düzeni ile Alzheimer hastalığının biyolojik belirtileri arasında potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, uzun zamandır uyku bozukluklarının Alzheimer’ın hafıza kaybı ve zihinsel gerileme gibi belirtilerinden önce ortaya çıkabileceği görüşündedir. Çünkü, bu belirtiler görünmeden önce beyinde ‘amiloid-beta’ plakları birikmeye başlamakta ve sinir hücrelerinin arasını tıkarak hastalığın ilerlemesine katkıda bulunmaktadır.
Araştırmanın başyazarı, Washington Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi’nden nörolog Dr. Brendan Lucey, elde edilen verilerin umut verici olduğunu ancak kesin yargılara ulaşmanın henüz erken olduğunu ifade etti.
Lucey, açıklamasında “Alzheimer hastalığından endişe duyan bireylerin, sadece bu çalışmaya dayanarak her gece ‘suvorexant’ kullanmaya başlamaları için yeterli kanıt bulunmamaktadır” dedi.