1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Türkiye’nin Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı!

Türkiye’nin Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kervan, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde yapılan tanıtım toplantısında, TÜSEB ile ASELSAN işbirliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi hakkında bilgi verdi. Bu makine, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, ilk testlerini TÜSEB bünyesindeki IDEA Laboratuvarları’nda başarıyla tamamladı.

TÜSEB’in yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, kurumun altında 9 enstitü bulunduğunu belirtti. Kervan, kanser, aşı, sağlık politikaları ve yapay zeka gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşmış profesyonellerin bu enstitülerin başında yer aldığını ve son 8 ayda ekiplerin önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini aktardı.

Kervan, TÜSEB’in bütçesinin iki katına çıkarıldığını ve bu bütçenin yüzde 70’inin proje desteklerine ayrıldığını ifade ederek, sağlık alanında AR-GE ve yenilikçi teknolojiler geliştirme hedeflerini vurguladı.

Kalp-akciğer makinesinin çok değerli olduğunu belirten Kervan, TÜSEB’in amacı doğrultusunda Türkiye’de üniversiteler ve özel sektör ile birlikte başarı hikayeleri yazmak istediklerini söyledi. Bu kapsamda ASELSAN ile işbirliği yaptıklarını da dile getirdi.

“Diğer cihazlardan daha iyi sonuçlar elde ettik”

2020 yılında ASELSAN ile kalp-akciğer makinesinin geliştirilmesi için bir işbirliği gerçekleştirildiğini aktaran Kervan, mühendislerin açık kalp ameliyatı yapılan yerleri ziyaret ederek, cerrahlarla birlikte istişarelerde bulunduğunu belirtti. Bu süreç sonrası, mühendislerin klinik hekimlerin önerileri doğrultusunda ürün tasarımına yöneldiğini kaydetti.

Laboratuvar çalışmalarının Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştiğini vurgulayan Kervan, ASELSAN tarafından geliştirilen bu cihazın diğer cihazlardan daha iyi sonuçlar verdiğini söyledi.

Kervan, ASELSAN’ın geliştirdiği cihazın hayvan deneyleri aşamasına geçmeden önce, tasarımı ve üretim teknolojisiyle 3 ödül kazandığını belirtti.

“Türkiye’de yıllık yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapılıyor”

TÜSEB’in hayvan laboratuvarlarındaki çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Kervan, cihazın klinik çalışmalarında kullanılmasının hedeflendiğini belirtti. Kalp-akciğer makinesinin ülkemizde yapılan açık kalp ameliyatları için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı ve yılda yaklaşık 80 bin ameliyatın gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu cihaz olmadan, bu ameliyatların yüzde 95’inin yapılamayacağının altını çizdi.

Türkiye’de yaklaşık 300 civarında kalp ameliyatı yapan merkez bulunduğunu aktaran Kervan, her birinin 2 ila 4 ameliyathane sayısına sahip olduğunu ve bu cihazların her bir ameliyathanede kullanıldığını kaydetti. 2026 yılında ASELSAN ile birlikte geliştirdikleri makinenin Türkiye genelindeki hastanelerde kullanılmasının planlandığını, bu ürünün uluslararası rekabet gücünün yüksek olacağını vurguladı.

“Dünyada kalp akciğer makinesinin üreticisi 3’ten fazla değil”

Bir kalp cerrahı olduğunu belirten Kervan, makinenin tıbbi direktörlüğünü de üstlendiğini ifade etti. Türkiye’deki bilim insanlarının fikirlerinin birleştiği bir ürün oluşturmanın önemine değinerek, bu sürecin yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirtti. İleri bir teknolojinin 5 yıl içinde tamamlanarak klinik aşamaya gelindiğini vurguladı.

Türkiye’nin Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir