1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Zirai Don Olayı: Tarım Ürünleri Etkilendi

Türkiye’de Zirai Don Olayı: Tarım Ürünleri Etkilendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nisan ayında Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının sıfır derecenin altına düşmesi ve kar yağışının yaşanması nedeniyle 36 ilde zirai dondan birçok tarım ürünü ciddi şekilde etkilendi. Bu illerde kayısıdan fındığa, elmadan patatese, şeker pancarından üzüme, cevizden bademe kadar pek çok farklı ürün zarar gördü.

“21-25 ŞUBAT’TA DA DON OLAYI YAŞANDI”

Don olayının yeni bir durum olmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “21-25 Şubat tarihlerinde Hatay, Adana ve Mersin’de de kuvvetli bir don gerçekleşti. Bu don, özellikle narenciye ve kışlık sebzelerde büyük hasarlar meydana getirdi. Şimdi bir an önce hasar tespitlerinin yapılması ve bu bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Çiftçilerin kredi borçları ve faizleri silinmeli veya ertelenmelidir. Ancak bu önerilere yönelik herhangi bir uygulama hayata geçirilmedi,” şeklinde konuştu.

Suiçmez, don olayının o dönem sadece birkaç il ile sınırlı kaldığını hatırlatarak, “Bu seferki don olayı çok sayıda ilde meydana geldi ve birçok tarım ürününü etkilediği için ülke gündemine oturdu” dedi.

Görsel: Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez

“ŞU ANDA DONUN YANINDA BİR DE YÜKSEK GIDA ENFLASYONU VAR”

Suiçmez, önümüzdeki dönemde de don olaylarının yaşanabileceğine dikkat çekerek, “2014’te Türkiye genelinde yaşanan don olayında tarımsal üretim kendini toparlaması için 1-2 yıl gerektirmişti” ifadesini kullandı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu durum hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı. Üretim yoksa sanayi ne tür ürünler işleyecek? İhracatçılar neyi pazarlayacak? Bu anlamda, tarımda sürekliliğin sağlanması için çiftçilerin zararlarının karşılanması, önümüzdeki yıllarda da ürün devamlılığının garanti altına alınması çok önemlidir. Mevcut durumda donun yanı sıra yüksek gıda enflasyonu da yaşanmakta. Fiyatların daha da artması muhtemel. Ancak bu durumu yalnızca iklime ve dona bağlamak yanlış olur,” dedi.

Genel olarak, çiftçilerin zaten zor koşullar altında üretim yaptığını vurgulayan Suiçmez, “Hiçbir doğal afet olmasa bile zorluğun içinde yaşayan, kâr edemeyen çiftçi bu durumdan etkileniyorsa, çiftçiye yönelik sürdürülebilir üretimi sağlayacak ekonomik bir destek programı açıklanmalıdır,” ifadesini kullandı.

“SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, GIDA ENFLASYONUNU DA TETİKLEYECEK”

İklim değişikliğinin hem dünyada hem de Türkiye’de tarım sektörünü derinden etkilediğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aşırı hava olayları, sel, dolu, don ve kuraklık gibi afetler tarımsal üretimde önemli kayıplara yol açmakta. Bu durum, çiftçilerin ekonomik zorluklar yaşamasına ve tarımsal sürdürülebilirliğin tehdit altında olmasına neden oluyor,” dedi.

Gürer, nisan ayında yağan karın ve sonrasında oluşan donun birçok bölgede üreticileri kötü etkilediğini belirterek, “Üretim durma noktasına geldi. Sebze ve meyvede gıda enflasyonu patlayabilir. Ürün

Türkiye’de Zirai Don Olayı: Tarım Ürünleri Etkilendi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir