Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-İtalya arasında gerçekleştirilen 10 bininci Ro-Ro seferinin töreninde önemli mesajlar verdi. Ephesus Seaways adlı geminin İtalya’nın Trieste Limanı’na uğurlanacağı etkinlikte konuşan Uraloğlu, Türkiye’nin tarih boyunca, Asya, Avrupa ve Afrika’nın kesişim noktasında yer aldığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının tarihi önemini vurgularken, Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ülkeler için deniz ulaşımi ve uluslararası ticaret açısından kritik bir nokta olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu konumunun ekonomik ve politik dengeleri belirleyici bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.
Uraloğlu, “Karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi tüm ulaşım modlarını dikkate aldığımızda ülkemizin köprü konumundaki stratejik önemini görebiliriz. Havacılık alanında 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. 1.5 milyar insan ve 51 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasıladan bahsediyoruz” dedi.
Deniz taşımacılığının Anadolu’nun kara taşımacılığıyla birleşerek üç denize açılması ve Avrupa’ya ulaşım sağlaması açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Uraloğlu, “Ülkemiz, doğal bir yarımada olarak ve jeopolitik önemiyle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde uluslararası denizciliğin geleceğini şekillendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
HEDEF, İLK 10’DA YER ALMAK
2024 yılında dünya yük taşımacılığının büyük bir kısmının denizyollarıyla gerçekleşeceğini ve bu alandaki büyümeyi istatistiklerle destekleyen Uraloğlu, Türk sahipli filonun 2002 yılında 8,9 milyon DWT kapasiteyle 17. sırada yer aldığını, 2024 sonunda ise 52,9 milyon dedveyt tona ulaşarak 11. sıraya yükselebileceğini belirtti. Ayrıca 2 bin 154 gemiden oluşan filo, önceki yıla göre yüzde 6,2 büyüme kaydetmeye devam ettiğini ifade etti.
LİMANLARDA ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 443 ARTTI
Uraloğlu, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sının denizyolu ile gerçekleştirildiğini belirtirken, bu süreçte limanlarda elleçlenen yük miktarının yüzde 180, konteyner miktarının ise yüzde 443 oranında arttığını dile getirdi. 2024 yılında limanlarda elleçlenen yük miktarının yaklaşık 532 milyon tona, konteyner miktarının ise 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’deki konteyner limanlarının, dünya genelinde ilk 100 limanda yer alarak Türkiye’nin denizcilik gücünü kanıtladığını belirtti. 2025 yılının ilk dört ayında elleçlenen yük miktarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 181 milyon 904 bin 970 tona ulaşacağını ifade etti.
‘RO-RO KOMBİNE TAŞIMACILIĞIN EN İŞLEVSEL TÜRLERİNDEN’
Ro-Ro taşımacılığının özelliğine değinen Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun karayolu taşımacılığı için yeni güzergahlar sunduğunu ifade ederek, bu sistemin hem Türkiye’de hem de Avrupa’da daha cazip hale geldiğini kaydetti.