1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye, Gıda İhracatında Bölgesel Üretim Üssü Oluyor!

Türkiye, Gıda İhracatında Bölgesel Üretim Üssü Oluyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin verimli toprakları, dört mevsim boyunca üretim yeteneği, gelişmiş gıda işleme sanayisi ve dinamik girişimcileri ile bölgesel bir üretim ve ihracat üssü olma potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

Gaziantep’te, yurtdışından katılımcıların da bulunduğu 175 firma ve 220’den fazla markanın iştirak ettiği Orta Doğu Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, büyük bir açılış töreniyle başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Nobel Expo Fuarcılık işbirliğinde gerçekleştirilen bu önemli etkinlikte, Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) katkılarıyla Orta Doğu Fuar Merkezi’nde etkinliğin gerçekleştiği duyuruldu.

Bakan Yardımcısı Dönmez, açılış töreninde Gaziantep’te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dünyada gıda, ekonomi ve üretimde büyük değişimlerin yaşandığını söyledi.

Dönmez, konuşmasında, “Artan nüfus, iklim krizi, tedarik zincirindeki kırılmalar ve dijital dönüşüm, gıdanın yalnızca bir ihtiyaç değil aynı zamanda stratejik bir güç olduğunu gözler önüne seriyor. Gıda üretimi artık sadece üretmek değil, aynı zamanda sürdürülebilir, izlenebilir ve güvenilir bir şekilde yapmakla anlam kazanıyor. Türkiye bu alanda güçlü bir konumda. Verimli topraklarımız, dört mevsim boyunca üretim yapabilme yeteneğimiz, gelişmiş gıda işleme sanayimiz ve dinamik girişimcilerimizle, bölgesel bir üretim ve ihracat üssü olma potansiyelimiz oldukça yüksek. Özellikle Gaziantep gibi şehirlerimiz bu potansiyeli gerçekleştiren önemli örnekler arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın çok hızlı değiştiğinden bahseden Dönmez, “Bu coğrafyada büyük bir ülke olmak istiyorsak kesinlikle Ar-Ge ve inovasyona odaklanmalıyız. İnovasyon artık bu sektörün ayrılmaz bir parçasıdır. Ar-Ge’yi üretime entegre ettiğimizde, yeni nesil teknolojilere yatırım yapan her firmamız rekabette avantaj elde edecektir. Burada sergilenen birçok ürün ve teknoloji, bizlere ilham verecek ve gelecekte atacağımız adımları şekillendirecek.” şeklinde konuştu.

Dönmez, fuarın işbirliklerinin oluştuğu, yeni pazarlara kapıların aralandığı ve bilgi ile vizyonun paylaşıldığı çok önemli bir platform olduğunu belirterek, “Burada atılacak her adım, kurulacak her bağlantı, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına ve ihracat hedeflerine katkıda bulunacaktır. Bakanlık olarak üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi de büyük bir fuara ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, Gaziantep’in tarıma dayalı sanayide, üretim ve ihracat açısından Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti. 2022 yılında Gaziantep’ten gerçekleştirilen 10 milyar dolarlık ihracatın, tarımsal sanayi ve hububat ürünleri sektörünün yüzde 35,3 ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Ünverdi, bu potansiyeli dostlarıyla ‘kazan-kazan’ anlayışıyla hem yerel hem de uluslararası düzeyde geliştirmeyi, sektördeki yenilikleri paylaşmayı ve ticari bağları güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Bakan Yardımcısı Dönmez, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, oda başkanları, sanayiciler ve davetliler, fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler.

Irak, İran, Suudi Arabistan

Türkiye, Gıda İhracatında Bölgesel Üretim Üssü Oluyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir