Gazze Şeridi’nde İsrail’in 420 gündür sürdürdüğü saldırılar sonucunda can kaybı 44 bin 363 kişiye ulaştı. Lübnan’da çarşamba günü gerçekleştirilen ateşkesin ardından dikkatler tekrar Gazze’ye ve Türkiye’nin olası rolüne yoğunlaşmış durumda. ABD Başkanı Joe Biden, Lübnan’daki ateşkesin ardından yaptığı açıklamada “ABD, önümüzdeki günlerde, Gazze’de ateşkesin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sonlandırılması için Türkiye, Mısır, Katar, İsrail ve diğer ülkelerle birlikte yeni bir girişim gerçekleştirecek” ifadesini kullandı.
Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Amerikan basınına verdiği bilgilerde, ABD’nin Türkiye, Mısır ve Katar ile 27 Kasım tarihinden itibaren doğrudan görüştüklerini belirtti.
TEMASLAR BAŞLADI
İngiliz yayın organı BBC, “Hamas, uluslararası medya ajanslarına yeni bir ateşkes girişimi için Türkiye, Mısır ve Katar’a hazır olduğunu iletti. Bu durum, bazı üst düzey Hamas yetkililerinin Türkiye’ye gitmesiyle paralel olarak yaşanıyor” şeklinde bir yorumda bulundu. Öte yandan, İsrail basını da, İsrail iç istihbarat kurumu Shin Bet’in Başkanı Ronen Bar’ın 19 Kasım’da Türkiye’ye gittiğini ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile bir toplantı gerçekleştirdiğini öne sürdü. Türkiye’nin, Dubai’de öldürülen İsrail-Moldova vatandaşı Haham Zvi Kogan’ın katil zanlılarını İstanbul’da yakalayıp Birleşik Arap Emirlikleri’ne iade etmesi de dikkat çeken bir gelişme oldu.
HAYRANLIK DUYULAN FİGÜR
İsrailli Haaretz gazetesine konuşan savunma kaynakları, Mısır’dan bir heyetin ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere İsrail’e geldiğini ve rehine takasını da içeren bu anlaşmanın ilerletilmesinin mümkün olduğunu aktardı. Haaretz’e göre Türkiye, ateşkes müzakerelerinde merkezi bir rol üstleniyor. İsrailli bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, “Erdoğan Gazze’de hayranlık duyulan bir figür. İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerde onun bir aktör olarak konumlandırılması, oyunun kurallarını değiştirebilir ve rehine anlaşmasını ya da Gazze’nin yeniden inşasını mümkün kılabilir. ABD ve İsrail, Türkiye’ye bu kapsamda diğer ülkelere nazaran daha fazla güven duymaktadır” şeklinde ifadeler kullandı.
1050 SAĞLIKÇI ŞEHİT EDİLDİ
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail’in insani yardımları engellemesi nedeniyle Gazze’nin kuzeyinde 70 bin kişinin açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ise 7 Ekim 2023’ten bu yana yapılan saldırılar sonucunda 1050 sağlık çalışanın şehit edildiğini, 310 sağlık çalışanının ise İsrail cezaevlerine gönderildiğini bildirdi.