1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Türkiye, Filistin’e yardımda dünya lideri oldu!

Türkiye, Filistin’e yardımda dünya lideri oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail’in Filistin‘e yönelik saldırılarının başlamasının ardından ateşkes sağlama çabaları içinde bulunduklarını vurguladı ve “İsrail’in katliamını durdurmak ile Filistinli kardeşlerimize yardım ulaştırmak konusunda dünya genelinde en önde gelen ülke olduk.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesine yönelik sunumunu gerçekleştirdi.

Jeopolitik gerginliklerle birlikte ticaret politikalarındaki artan korumacılık eğilimlerinin küresel ölçekte belirsizliklere yol açtığını ifade eden Bolat, dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,3 büyüdüğünü ve bu oranın tarihsel ortalamanın altında kaldığını belirtti.

Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında zayıf dış talep ve 6 Şubat’taki depremlerden etkilenmesine rağmen yüzde 5,1 oranında büyüme kaydettiğini bildirdi.

Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüme gösterdiğini aktaran Bolat, milli gelirin rekor seviyelere ulaştığını ifade etti.

Bolat, son yıllarda mal ve hizmet ihracatındaki artışa da dikkat çekti. Türkiye’nin 100 milyar dolarlık orta-yüksek ve yüksek sanayi ürünleri ihraç ettiğini belirten Bolat, son bir yıllık ihracatın 374,7 milyar dolar gelir sağladığını açıkladı.

Geçen yılın kasım ayında yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 110 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, “Son bir yıl içinde dış ticaret açığımız 79,3 milyar dolara geriledi. Bu da 30,6 milyar dolarlık bir azalma anlamına geliyor. Mal ve hizmetler ticaretindeki olumlu gelişmeler sayesinde cari işlemler hesabımız ekim ayında 1,9 milyar dolarlık bir fazla verdi. Böylelikle son 5 yılda ilk defa 5 ay üst üste cari işlemlerde fazla vermiş olduk.” dedi.

Ömer Bolat, bu yıl cari işlemler açığının gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1’inden daha düşük olacağını öngördüklerini aktardı.

“KOBİ’lerde yeşil mutabakat uyumunun altyapısını kuruyoruz”

İhracatı artırmak amacıyla 42 destek programı aracılığıyla ihracatçı firmaları desteklediklerini belirten Bolat, bu yıl 21 bin 545 firmaya toplamda 15,3 milyar dolar destek sağlandığını ifade etti. Ayrıca, sürdürülebilir ihracat için pazar çeşitliliğini artırma çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti. İhracat Akademisi ile mevcut 140 bin ihracatçı firma sayısını 2030 yılı itibarıyla 200 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ticaret Bakanı Bolat, yeşil dönüşüm çerçevesinde dijital dönüşümle bağlantılı destekler sunduklarını belirterek, “KOBİ’lerde yeşil mutabakat uyumunun altyapısını oluşturuyoruz. Sektörlerle koordinasyon içinde çalışıyoruz. Eximbank aracılığıyla finansman destek paketleri sağlıyoruz. Kolay İhracat Platformu ve E-Kolay İhracat Platformu ile ihracat yapmak isteyen firmalarımıza çevrimiçi rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Hizmetler ihracatında ise sağladığımız destekler 10,1 milyar Türk lirasını buldu. 2024 yılı için ayrılan 5,1 milyar liralık bütçemizi firmalarımıza ödedik ve desteklerden yararlanan firma sayısı 3 bin 272’ye ulaştı.” dedi.

Bakan Bolat, bu yılın 11 ayında 43,7 milyar dolarlık destekle ihracatçıların yanında olmaya devam ettiklerini kaydederek, ihracatçılara sağlanan diğer desteklerle ilgili de bilgi verdi.

Bolat, serbest bölgelerde yatırım ikliminin iyileşt

Türkiye, Filistin’e yardımda dünya lideri oldu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir