1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Enerji Piyasası: Riskler ve Fırsatlar Değerlendirildi

Türkiye Enerji Piyasası: Riskler ve Fırsatlar Değerlendirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Türkiye’de ve Dünyada Enerji Piyasalarına Bakış: Riskler ve Fırsatlar” temalı 18. IICEC Konferansı, 11 Nisan tarihinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin ev sahipliğini Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol üstlendi.

Konferansın açılışında IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, ‘IICEC Türkiye Enerji Verimliliği Görünümü Raporu’nu tanıtırken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Dr. Fatih Birol, paneldeki konuşmacılar arasında yer aldı. Panel, IICEC Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Zaimler’in moderatörlüğünde, Türkiye ve dünya enerji sektörlerindeki dinamikleri, riskleri ve fırsatları farklı açılardan değerlendirdi.

“GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDE TÜRKİYE ENERJİ PİYASASI YAPISI İLE ÖNE ÇIKIYOR”

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji güvenliğini artırma, bağımsızlık sağlamaya yönelik adımlar atma ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda kapsamlı ‘akıllı enerji dönüşümü’ stratejileri geliştirdiğini belirtti. Uzun yıllardır sürdürülen reformların enerji sektöründe önemli yapısal dönüşümlere yol açtığını vurgulayan Bayraktar, kurulu gücün 30.000 MW’tan 107.000 MW’a çıktığını ve bu süreçte yatırımların özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Türkiye’nin gelişmekte olan ekonomiler arasında öne çıkan bir enerji piyasası yapısına sahip olduğunu aktardı.

“TÜRKİYE’NİN AKILLI ENERJİ DÖNÜŞÜM HİKAYESİ DEVAM EDİYOR”

Bayraktar daha sonra şöyle devam etti: “Enerji dönüşümü, akıllı enerji dönüşümü ile sağlanmalıdır. Enerji dönüşümü, küresel iklim değişikliği çabalarıyla sınırlı olduğunda bazı eksiklikler taşıyabilir. Akıllı dönüşüm, mutlaka tüketiciler ve piyasa ile uyum taşımalıdır. Türkiye, enerji dönüşümü 1.0’ı başarıyla yürüttü.”

Yenilenebilir enerji yatırımlarını vurgulayan Bayraktar, geçen yıl devreye alınan yeni kapasitenin neredeyse tamamının yenilenebilir enerjiden oluştuğunu, YEKA modeli ile yeni bir büyüme sürecine girildiğini ve Türkiye’nin 2035 yılına kadar yıllık 8.000 MW yenilenebilir enerji gücünü devreye almayı hedeflediğini duyurdu. Doğalgaz konusuna da değinen Bayraktar, fosilden nükleere geçişte doğalgazın geçiş yakıtı olarak önemine dikkat çekti. Karadeniz gazı ve Gabar petrolündeki son gelişmeleri paylaşarak, 2026 yılında doğalgazda yerli üretimin 7,5 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ TEMEL ÖNCELİKLERİMİZDEN”

Bakan Bayraktar, konferansta sunulan IICEC Türkiye Enerji Verimliliği Görünümü çalışmasının önerilerinin Bakanlık stratejileri ile uyumlu olduğunu belirtti. “Enerji verimliliği, Türkiye’de enerji dönüşümünün en önemli aracı. Biz, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz üretimini, nükleer enerjiyi ve kritik madenler ile bu alanları destekleyen enerji altyapısını güçlendiren kapsamlı bir enerji dönüşümü programı ile hareket ediyoruz

Türkiye Enerji Piyasası: Riskler ve Fırsatlar Değerlendirildi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir