Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Bahar Toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomilerine dair bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
AA muhabirinin Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri üzerine yönelttiği soruya yanıt veren Alfred Kammer, “Büyüme performansında gözlemlediğimiz durum, 2024’ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin devam ettiğine işaret ediyor. Bu durum, büyüme tahmininin yukarı yönlü revizesine neden oldu. Küçük bir artış görüyoruz; ancak bu, tarifelerin ve belirsizliklerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini dengelemesi açısından oldukça önemli.” şeklinde ifade etti.
Kammer, Türkiye hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerleme kaydettiğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon programını aktif bir şekilde uyguladığını belirtti.
Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken Kammer, bunun daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini vurguladı. Bu sürecin temel dayanağının ise daha sıkı bir maliye politikası olduğunu aktardı.
Kammer, “Neden bunu vurguluyoruz? Çünkü enflasyonu düşürme çabası uzadıkça, ekonomi daha uzun bir süre kırılgan kalıyor ve öngörülemeyen şoklarla karşılaşma riski artıyor. İşte bu yüzden dezenflasyon programının hızlanması kritik önem taşıyor ve bunun temeli de daha sıkı maliye politikasıdır.” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2023 YILI BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
IMF, 22 Nisan tarihinde yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini hafif bir şekilde yukarı yönlü revize etti. Ancak gelecek yıl için büyüme tahmini sabit tutuldu.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 2,7 ile en dip seviyeye ulaşmasının ve para politikasındaki son değişikliklerin ardından 2026’da büyümenin yüzde 3,2’ye hızlanmasının öngörüldüğü kaydedildi.
IMF, ocak ayında yayımladığı tahminlerde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini beklediğini açıklamıştı.