18 Mart’ta Bilimsel bir toplantıya katılmak amacıyla İstanbul’dan Yunanistan’ın Selanik kentine giden Doç. Dr. Erdoğan, yolculuğu sırasında sıra dışı bir olaya tanıklık etti. Uçaktan indikten sonra havalimanında apronda beklerken, yolculardan birinin kalp krizi geçirdiğini fark etti.
Erdoğan, meslektaşlarıyla birlikte duruma müdahale ederek, hastaya ilk yardımı gerçekleştirdi. THY kabin ekibinin getirdiği elektroşok cihazını kullanarak, 20 dakikalık bir kalp masajı sonrası durumu kötü olan ABD’li yolcuyu hayata döndürmeyi başardı.
Yardım edilen yolcu, daha sonra hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Bu olay, Yunan medyası tarafından da geniş bir şekilde haberleştirildi. Doç. Dr. Erdoğan, bilimsel toplantı için 4 doktor arkadaşıyla Selanik’e gittiklerini belirtti.
Uçak indikten sonra yolcularla birlikte apronda otobüs beklediklerini ifade eden Erdoğan, “Bir kadının ‘Lütfen yardım’ dediğini duyduğumda, yerde yatan bir adamı görünce hemen yanına koştum. İlk önce hastanın nabzını kontrol ettim. Nabzı atmıyordu; kalbi durmuştu. Hemen müdahaleye başladım. Arkadaşlarım da yardımcı oldu. Yaklaşık 20 dakika kalp masajı yaptım. Eğer hasta ritim bozukluğundaysa şoklama da yapmak gerekiyor. O esnada THY’nin kabin ekibi aprona geldi ve onlardan defibrilatör cihazını istedik,” şeklinde konuştu.
Erdoğan, müdahale sonrası hastanın normale döndüğünü, nabzının düzeldiğini ve bilincinin açıldığını kaydederek, “Hastanede bile 15-20 dakikalık kalp masajı yapmak kolay değil. Oksijen yetersizliğinden dolayı birçok hastada kalıcı beyin hasarı oluşabiliyor. Amerikalı yolcunun normale döndüğünü görmek bizi çok mutlu etti. Daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Teşekkür etti. THY ekibinin o sırada aprona inmesi ve defibrilatör cihazını anında getirmesi hayat kurtarıcı oldu,” dedi.
Erdoğan, Yunan medyasında bu olayın geniş yer bulduğunu ve “Türk doktorlar Amerikalı turistin hayatını kurtardı” şeklindeki haberlerin yapıldığını belirtti. Selanik’teki otelde ve belli yerlerde onları görenlerin “O doktor siz miydiniz?” diye sorduklarını, bu durumun kendilerine güzel tepkiler getirdiğini ifade etti. “İnsan hayatı çok kıymetli. O anda orada olmasaydık, hastaya müdahale gecikebilirdi. Bizi mutlu eden, hastanın yaşamını kurtarmak, yaşamına dokunmaktı. İlk yardım eğitiminin önemi çok büyük ve herkesin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor,” dedi.
Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Kamuran Karaman da Doç. Dr. Erdoğan’ı tebrik etti. Karaman, ilk yardım eğitiminin önemine dikkat çekerek, “Amerikalı turist çok şanslıydı. Etkin bir müdahale ile hayata tutundu. Sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendiğimizde sevindik. Bu tür durumlarla her an karşılaşabiliriz ve tüm vatandaşlarımızın ilk yardım konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. İlk müdahaleyi öğrenmeleri şart. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ilk yardım eğitimlerine herkes katılmalı,” ifadelerini kullandı.
Karaman, ilk yardımın doğru şekilde uygulanmasının hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti ve çevredeki insanlara