ABD’de başkanlık makamına oturan Trump’ın ticari tarifeleriyle ilgili belirsizlikler sürerken, yeni yönetimin dış politikada attığı adımlar da dikkatle izleniyor.
Analistler, tarifelerin küresel bir ticaret savaşı tetikleyebileceği ve enflasyonist baskıları artırabileceği endişesini dile getirerek, Çarşamba günü düzenlenecek para politikası toplantısında Federal Reserve’in (Fed) faiz oranlarını sabit tutma yönünde daha temkinli adımlar atabileceğini öngörüyorlar.
Trump, başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilere Kanada ve Grönland’a yönelik tartışmalı ifadeleri hakkında açıklama yaptı.
Kanada’nın, ABD’nin 51. eyaleti olma konusundaki isteğine değinen Trump, “Kanada’da çok arkadaşım var ve onlar bizi, beni seviyor. Ancak Kanada, yıllardır ABD’den faydalanıyor ve buna müsaade etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Ülkesinin her yıl Kanada’ya milyonlarca dolar kaybettiğini savunan Trump, “Eğer ülke bir eyalet değilse yüzlerce milyon doları oraya harcamayı istemiyorum. Eyalet olursa Kanada halkı çok daha düşük vergiler ödeyecek.” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, Danimarka’dan Grönland’ı “satın alma” arzusunu yineleyerek, “Grönland’ı alabileceğimize inanıyorum çünkü bu, özgürlükle ilgili. Oraya özgürlüğü getirecek olan biziz, bu konunun ABD ile uzaktan yakından alakası yok.” dedi.
TikTok ile ilgili de açıklamalarda bulunan Trump, platformu satın alabilecek yatırımcılarla görüştüğünü belirterek, “Birçok önemli kişi benimle görüşüyor. 30 gün içinde bu konuda bir karar verebilirim.” ifadesini kullandı.
Diğer yandan, Trump, Truth Social hesabından Kolombiya’dan gelen göçmenleri taşıyan uçakların ülkeye inişine izin vermemesi nedeniyle Kolombiya’ya tarife ve yaptırım uygulanması talimatı verdiğini duyurdu.
Kolombiya’dan ABD’ye yapılan tüm mallar için acil olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını talep eden Trump, bu oranın bir hafta içinde yüzde 50’ye çıkarılacağını sözlerine ekledi.
Cuma günü açıklanan verilere göre, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen ABD’deki tüketici güven endeksi Ocak ayında aşağı yönlü revize edilerek 71,1 seviyesine indi.
Bu durum, ülkede istihdam, tarifelerin enflasyon üzerindeki etkileri ve olası ekonomideki dengesizliklerle ilgili kaygılarla altı ayın ardından ilk kez düşüş yaşandı.
Kısa vadeli enflasyon beklentisi Ocak ayında yüzde 2,8’den yüzde 3,3’e yükselerek, Mayıs 2024’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye çıktı.
ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında aylık 0,7 puan artarak 50,1 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, hizmet sektörü PMI ise aynı dönemde 4 puan düşerek 52,8’e inerek piyasa beklentilerinin altında kaldı.
Ülkede ikinci el konut satışları, 2024 yılına ait en yüksek seviyeye yükselmesine rağmen, yüksek mortgage faiz oranları ve konut fiyatları etkisiyle 1995 yılından bu yana en düşük seviyeye inmeye devam ediyor.
Kurumsal alanda ise Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in yeni yapay zeka modelinin düşük maliyet ile geliştirilmesi ve uygulama mağazalarında en üst sıraya yerleşmesinin piyasalar üzerindeki etkisi dikkatle izleniyor.
ABD’de bilanço dönemi devam etmekte olup, Microsoft, Meta, Apple ve Tesla gibi teknoloji devlerinin bu hafta açıklanacak bilançoları yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Bilanço döneminin yoğunlaşması ile birlikte hisse senetleri ve sektörel bazda oynaklık artabileceği öngörülüyor.