Trump yönetiminin uyguladığı korumacı ticaret politikası, küresel pazarlarda belirsizliğin artmasına neden olmaya devam ediyor. Bu durum, alınacak ve alınan karşı misilleme adımlarıyla birlikte risk algısının yüksek kalmasına yol açıyor.
ABD’nin getirdiği tarife uygulamalarına ilk tepkiler gelmeye başlarken, Cuma günü Çin, ABD’nin karşılıklı tarifeler çerçevesinde ülkeden ithal ürünlere yüzde 34 oranında gümrük vergisi artırdığına karşılık aynı ölçüde ek tarife uygulayacağını açıkladı.
Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı karşılıklı tarifelere dair global piyasalardaki satış baskısının gerisinde kalarak yatırımcıları uyardı.
“Kısa vadedeki panik havası gayet normal”
Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcı Sertaç Ekeke, “Yurt içinde panik yapacak bir ortam yok.” ifadesini kullandı.
ABD’nin Türkiye’nin pazar payını doğrudan etkileyen Avrupa ve Çin gibi ülkelerle rekabet içinde olduğunu belirten Ekeke, Borsa İstanbul’da görülen pozitif sürecin fiyatlandığını da vurguladı.
Kısa vadedeki panik ortamının makul olduğuna dikkat çeken Ekeke, mücadelenin sonucunun ve ne kadar süreceğinin henüz piyasa tarafından kestirilemediğini ifade etti.
Ekeke, sözlerine şöyle devam etti:
“Endeks 9.600 seviyesinin altında kaldıkça aşağı yönlü düzeltme harekete geçebilir. Ancak orta-uzun vadede, ekonomimizin büyüme konjonktürünü göz önünde bulundurursak, doğru adımlarla bu süreçten kazançlı çıkabiliriz. Şu anda panik yapma zamanı değil. Kripto para piyasalarında da bir denge oluşacaktır ancak orada kaldıraçlı işlemler nedeniyle derin satılara maruz kalınıyor. Ancak bunun da sonunun geldiğine inanıyorum. Eğer bu hafta sakin geçerse, yavaş yavaş yukarı yönlü hareketlerden söz edebiliriz.”
Colendi Menkul Analisti Sadullah Çalışır, Borsa İstanbul’da Ramazan Bayramı dönüşündeki fiyatlamaların yurt dışı kaynaklı olduğunu belirtti.
Bayram öncesi bir tepki yükselişinin yaşandığını aktaran Çalışır, bayram haftasında küresel risk algısındaki bozulmanın ve VIX endeksindeki artışın, New York borsasının ayı piyasasına girmesinin tüm gelişen piyasalar üzerinde satış baskısı oluşturduğunu kaydetti. Bu durumun Borsa İstanbul’u da etkilediğini ifade etti.
Çalışır, BIST 100 endeksinin güncel seviyelerine bakıldığında son bir yılda çok fazla getiri sağlamadığını ifade etti.
Geçen yılın başında 7.500 seviyelerinde olan BIST 100 endeksinin, enflasyona karşı ciddi oranda geride kaldığını belirten Çalışır, şunları söyledi:
“Mevcut seviyeler, cari fiyatlar bir iskonto işareti olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla teknik olarak 9.000 seviyeleri destek noktaları olarak öne çıkıyor ve küresel piyasalardaki satışın