ABD Başkanı Trump’ın “ekonomik bağımsızlık bildirgesi” olarak nitelendirdiği tarifelerin, küresel ticarette yeni bir evre başladığı ifade ediliyor. Ancak, bu gelişmenin olası sonuçlarına dair uyarılar artarak sürüyor.
Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
UNCTAD, Trump’ın yeni gümrük tarifeleri sonrasında küresel ticaret sisteminin kritik bir döneme girdiğini ve bunun, özellikle en savunmasız ekonomiler için büyüme, yatırım ve kalkınma süreçlerinde ciddi tehditler oluşturduğunu belirtti.
Açıklamada, artan gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörüldü. Şunlar kaydedildi:
“Düşük büyümeye sahip ve yüksek borçlu bir dünya ekonomisinde, artan gümrük tarifeleri yatırım ve ticaret akışlarını zayıflatma potansiyeli taşır. Mevcut kırılgan bir ortamda belirsizliği daha da artırabilir. Bu durum, güven kaybı yaratabilir, yatırımları yavaşlatabilir ve özellikle en hassas ekonomilerde kalkınma kazanımlarını tehlikeye atabilir.”
Birçok düşük gelirli ekonomi “mükemmel fırtına” ile yüz yüze
UNCTAD açıklamasında, ABD’nin yaklaşık 200 ticaret ortağından yalnızca 10’unun, ABD’nin ticaret açığının neredeyse yüzde 90’ını oluşturduğu vurgulandı. Ayrıca, birçok düşük gelirli ekonominin kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç seviyeleri ve yavaşlayan iç büyüme ile ilgili olarak “mükemmel fırtına” durumu ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Ticaret reformuna ihtiyaç net bir şekilde ortada, ancak UNCTAD, çözümün diyalog ve müzakere yoluyla gelmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ticari dengesizlikler, aşırı kazançlar ve modası geçmiş kuralların, en az sorumlu olanları feda etmeden ele alınması gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Şirketler ve politika yapıcılar için ticaret ve yatırımda belirsizliklerin ciddi bir engel oluşturacağına da dikkat çekilen bu açıklamada, karar alıcıların, milyonlarca insanı etkileyecek bu tedbirler nedeni ile hassas ülkelere uygulanan gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiği çağrısında bulunuldu.
“Ticaret başka bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmemelidir”
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, yapılan değerlendirmelerde, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin ardından büyük ekonomilerin benzer tarifeler uygulamaya geçmesinin “savunmasız ve yoksul kesimlere zarar vereceğini” dile getirdi.
Grynspan, “Ticaret başka bir istikrarsızlık kaynağı olmamalıdır. Kalkınma ve küresel büyüme için hizmet etmelidir. Şu an, gerginliği artırmak değil, işbirliği yapma zamanıdır. Küresel ticaret kuralları, günümüzün zorluklarını yansıtacak şekilde geliştirilmelidir, fakat bu süreç öngörü