İstanbul‘da düzenlenecek Ukrayna- Rusya barış müzakerelerine katılıp katılmayacağı konusunda sürekli farklı açıklamalar yapan ABD Başkanı Donald Trump’ın durumu artık netlik kazandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ardından Trump da kararını bildirdi.
TRUMP’IN İSTANBUL PLANI YENİDEN DEĞİŞTİ
Son olarak Putin’in kendisini İstanbul‘da görmek istediğini ifade eden Trump, zirveye katılmayacağını duyurdu. ABD heyetine, İstanbul‘daki toplantıda Dışişleri Bakanı Marco Rubio başkanlık edecek.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI ANTALYA’DA
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı için Antalya’ya geldi. Rubio, özel bir uçakla Antalya Havalimanı’na iniş yaptı. Bakan Rubio, Türkiye’nin ev sahipliğindeki Bu toplantıda, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde yer alacak ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek.
“PUTİN ORADA OLMAMI İSTİYOR”
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’dan Katar’a geçerken uçakta yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin ev sahipliğindeki İstanbul‘da gerçekleşecek Rusya ile Ukrayna barış müzakereleri hakkında, “Putin orada olmamı istiyor, bu bir olasılık. Eğer ben orada olmazsam Putin orada yer alır mı, bilmiyorum.” demişti.
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE MÜZAKERE SÜRECİ
Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya saldırısıyla birlikte savaş başladı. Bu süreçte, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri önemli ölçüde Rusya tarafından ilhak edildi.
Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından ilhakı nedeniyle, Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birini kaybetmiş durumda.
ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya geniş çapta ekonomik ve askeri destek sağlarken, Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar uygulandı.
İSTANBUL’DAKİ İLK ZİRVE 2022 YILINDA GERÇEKLEŞTİ
Belarus’ta gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları 10 Mart 2022’de Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. Türkiye, tarafları 29 Mart 2022’de İstanbul‘da buluşturdu. İstanbul’daki müzakerelerde sağlanan uzlaşma, Buça şehrinde sivillerin öldürüldüğüne dair suçlamalarla bozuldu ve İngiltere ile ABD’nin anlaşmaya karşı oldukları yönünde iddialar gündeme geldi.
Savaşın gidişatına rağmen barış için çabalarını sürdüren Türkiye, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle tarafları bir araya getirerek uluslararası alanda geniş yankı uyandıran Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nın imzalanmasına katkı sağladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki tarafla da görüşme yapabilen sayılı liderlerden biri olarak, barış görüşmeleri için ev sahipliği ve arabuluculuk teklifini sürdürdü. ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle diplomasi alanında da yeni bir hareketlilik yaşandı.
PUTİN’DEN İSTANBUL ÇAĞRISI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta, üç yıl aradan sonra doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlamasını önerdi. Bu çağrıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ev sahipliği talep etti. Ukrayna yönetimi ise bu öneriye olumlu yanıt vererek, uluslararası toplumun İstanbul barış görüşmelerine sahip çıkmasıyla bu süreci memnuniyetle karşıladı.