ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gerçekleştireceği ortak basın toplantısının iptal edildiği bildirildi.
TSİ 21.30’da yapılması planlanan bu basın toplantısının iptali Beyaz Saray tarafından açıklandı. İki liderin, Oval Ofis’te sınırlı sayıda gazetecinin sorularını yanıtlayacakları ifade edildi.
Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray’a varırken Trump tarafından karşılandı. Trump’ın, Netanyahu’ya oturmasına yardımcı olmak amacıyla sandalyesini çekmesi ise dikkat çekti.
NETANYAHU VE TRUMP’TAN AÇIKLAMALAR
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan ilişkilerine de değinerek, kendisinin Erdoğan’ı sevdiğini ve Erdoğan’ın da onu sevdiğini vurguladı.
Netanyahu ile gazetecilerin sorularını yanıtlarken Trump, Iran ile yapılacak doğrudan görüşmelerin cumartesi günü gerçekleşeceğini belirtirken, hâlihazırda devam eden müzakereler olduğunu da ifade etti.
İran ile görüşmelerin üst düzeyde yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Trump, İran’ın Husilere verdiği desteğin son bulması gerektiğine dair beklentilerini dile getirdi.
Trump, “İran ile görüşmeler başarılı olmazsa, büyük bir tehlike içinde olacaklar.” dedi. Gazze’deki savaşın yakın gelecekte sona erebileceğini belirten Trump, esirlerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Ukrayna Savaşı’na da değinen Trump, geçtiğimiz hafta Rusya’nın gerçekleştirdiği saldırılardan rahatsız olduğunu aktardı.
Netanyahu ise Suriye’de Türkiye ile çatışma istemediklerini belirtti ve Türkiye’nin ABD Başkanı Trump ile iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade etti.
ZİYARETİN ARKA PLANI
İsrail basınında çıkan haberlere göre, Netanyahu’nun pazartesi günü Trump ile görüşmesi bekleniyor.
Yedioth Ahronoth ve Jerusalem Post gazeteleri, Netanyahu’nun Trump ile görüşmek üzere Washington’a gittiğini duyurdu.
Haber kaynakları, bu görüşme sonrasında Trump’ın Orta Doğu Temsilcisi Steve Witkoff’un da katılacağı genişletilmiş bir toplantı düzenleneceğini belirtti.
Netanyahu’nun ayrıca ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmede, ABD’nin İsrail’den yapılan ithalata gümrük vergisi uygulama kararının gündeme geleceği kaydedildi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama kararına rağmen 3 Nisan’da Macaristan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Netanyahu, Budapeşte’de Macar mevkidaşı Viktor Orban ile görüştü.
Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Orban, başbakanlık görevine geldiği ilk yıllarda UCM’ye katılma kararı için imza attığını, bugün de aynı şekilde ayrılma kararı almış olduğunu ifade etti.
Netanyahu ise Avrupa’da ülkesini anlayan az sayıdaki ülkeden birinin Macaristan olduğunu ve Orban’ı dostu olarak tanımladığını belirtti.
UCM, 21 Kasım 2024 tarihinde verdiği kararda Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuk