ABD federal mahkemesi, Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok’un, Amerikalı kullanıcıların verilerini topladığı iddiasıyla yasaklanmasına ilişkin mart ayında kabul edilen yasanın geçerliliğini onayladı.
Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, TikTok’un bu yasaya karşı açtığı davaya dair kararını açıkladı. Üç yargıçtan oluşan heyet, TikTok’un ana şirketinin uygulamayı satmasını ya da yasaklanarak erişime kapatılmasını öngören yasanın geçerli olduğuna karar verdi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRILIĞI İDDİALARI DE GÖRÜŞÜLDÜ
Mahkeme heyeti, TikTok’un yasaklamanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” ilkelerine aykırı olduğu yönündeki savunmalarını reddetti. Heyet, “Hükümet, ifade özgürlüğünü yabancı bir düşman ülkeden korumak ve bu düşmanın Amerikalı bireyler hakkında veri toplama yeteneğini sınırlamak amacıyla hareket etmiştir” ifadesini kullanarak başvurunun reddedildiğini açıkladı.
Karar doğrultusunda, TikTok’un 19 Ocak 2025’e kadar elden çıkarılması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde, uygulamanın ABD’de yasaklanacağı vurgulandı. Ayrıca, bu süreçte gelişmelere bağlı olarak Başkan Joe Biden’ın yasaklamaya ilişkin 90 günlük bir uzatma verebileceği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıl ABD yönetimi, TikTok’u Amerikalı kullanıcı verilerini Çin hükümetinin erişimine açmakla suçlamış ve uygulamanın ya ABD’li bir firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını gündeme getirmişti. Bu çerçevede, mart ayında Kongre’den bahsi geçen yasa tasarısı geçirilmiş ve Başkan Biden tarafından onaylanmıştı.
Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025 tarihine kadar Çinli ByteDance ile olan tüm bağlantılarını sonlandırması için süre tanımış, aksi takdirde uygulamanın yasaklanacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
TikTok, 170 milyon kullanıcıya sahip olmasının yanı sıra, bu yasanın Anayasa’ya ve açık internet politikasına aykırı olduğunu ileri sürerek temyiz mahkemesine başvurmuştu. Başvuruda, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin oldukça kısa olduğu ve bu süre içinde ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmenin pratikte mümkün olmayacağı da dile getirilmişti.
Biden, TikTok’un satış sürecine girmesi halinde yasaklanma durumunu 90 gün süreyle erteleyebilme yetkisine sahip.
