Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu TikTok’un Çin merkezli ana şirketi ByteDance’in, platformun ABD’deki versiyonunu Pazar gününe kadar satmaması halinde yasaklanmasını öngören yasayı onayladı.
TikTok, yasağın 170 milyondan fazla ABD’li kullanıcının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini savunarak konuyu mahkemeye taşımıştı.
Fakat bu savunma, ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından oybirliğiyle reddedildi. Bu gelişme, TikTok’un ABD’de hukuki bir alıcı bulması gerektiği, aksi takdirde uygulamanın uygulama mağazalarından ve internet servis sağlayıcılarından kaldırılacağı anlamına geliyor.
Beyaz Saray, yasanın uygulama sorumluluğunun 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump yönetimine geçtiğini bildirdi. Trump daha önce, TikTok’u kurtarabilecek bir çözüm bulacağına dair ifadelerde bulunmuştu.
Geçen yıl hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, TikTok’un Çin hükümeti ile olan bağlantıları nedeniyle uygulamanın yasaklanmasını istemişti. TikTok ise defalarca, Pekin yönetimiyle veri paylaşmadığını belirtmişti.
Yasa gereği, ByteDance’in genel bir yasakla karşılaşmaması için TikTok’u nötr bir tarafa satması adına 19 Ocak’a kadar süre tanınıyor.
Eğer satış gerçekleşmezse, Apple ve Google uygulamayı yeni kullanıcılara sunamayacak, ayrıca mevcut kullanıcılara herhangi bir güvenlik güncellemesi yapılmayacak ve bu durum nihayetinde uygulamanın kullanılmaz hale gelmesine yol açacak.
ByteDance daha önce TikTok’u satmayacağını ifade etmişti.
Yüksek Mahkeme’nin yasayı onaylayan kararı, ABD Anayasası’nın hükümetin ifade özgürlüğüne müdahalesini engelleyen birinci maddesine aykırı olmadığı yönünde oldu. Yargıçlar, alt mahkemenin kararını onaylarken, “TikTok’un 170 milyonun üzerinde Amerikalıya çeşitli ifade alanları sağladığına şüphe yok. Ancak Kongre, TikTok’un veri toplama uygulamaları ve yabancı hasımla ilişkileri konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gidermek için satışın gerekli olduğuna karar verdi” ifadelerine yer verdi.
Yüksek Mahkeme’nin kararının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Başkan Joe Biden’ın TikTok konusundaki tutumunun net olduğunu belirtti.
Beyaz Saray Sözcüsü, “TikTok Amerikalıların kullanımına açık kalmalı. Ancak Amerikan sahipliğinde ya da Kongre’nin bu yasayı yaparken açıkladığı ulusal güvenlik kaygılarını giderecek bir sahiplik yapısıyla” dedi.
Jean-Pierre, “sadece zamanlama” nedeniyle Biden’ın yasayı uygulamanın Pazartesi günü göreve başlayacak bir sonraki yönetimin sorumluluğu olduğuna inandığını kaydetti.
Trump: Ne yapacağımı göreceksiniz
Donald Trump, CNN ile yaptığı bir röportajda “En nihayetinde benim önüme gelecek ve ne yapacağımı göreceksiniz” demişti.
Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social’da Çin lideri Şi Jinping ile görüşmelerinin yapıldığını ve TikTok’un bu konulardan biri olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz ay, genç seçmenlerin destek almasına yardımcı olduğu için TikTok’a “sıcak baktığını” belirten Trump, başkanlığı döneminde de benzer bir yasak uygulamayı hedeflemişti.
Siber güvenlik uzmanları, TikTok’un kullanıcı verileri toplama yeteneği konusunda endişelerini dile getiriyor. Çin, 2017’de yurt dışında yaşayan vatandaşlarının ülkenin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapmasını zorunlu kılan bir yasa kabul etmişti.
Pekin yönetimi ise şirketlere hükümet için bilgi toplama baskısı yapıldığı yönündeki iddiaları reddediyor ve yasaklamayı eleştiriyor. TikTok,