1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ticaret Geriliminde Azalma, Piyasalarda Karışık Seyir!

Ticaret Geriliminde Azalma, Piyasalarda Karışık Seyir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,21’lik bir düşüşle 42.051,06 puana geriledi.

S&P 500 ise yüzde 0,1 artışla 5.892,58 puana ulaşırken, Nasdaq endeksi yüzde 0,72’lik bir kazançla 19.146,81 puana yükseldi.

Hafta başında ABD-Çin ticaret gerilimindeki azalma ile desteklenen pay piyasalarında bugünkü seyrin karışık olduğu gözlemlendi.

Geçen hafta İngiltere ile bir ticaret anlaşması açıklayan ABD, hafta sonu İsviçre’de gerçekleştirdiği tarife müzakereleri sonrasında Çin ile geçici bir anlaşmaya da varmayı başardı.

Bu anlaşma çerçevesinde, 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerinin 90 gün süreyle yüzde 145’ten yüzde 30’a, Çin’in ise ABD mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 125’ten yüzde 10’a indireceği bilgisi aktarıldı.

Analistler, ABD ve Çin’in artan tarife gerilimlerini durdurması ve küresel ekonomik yavaşlamayı önlemek için ortak çabalar içinde bulunmasının yatırımcıların iyimserliğini artırdığını ifade etti.

Makroekonomik verilere gelince, ABD’de 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,86’ya yükselirken, konut kredisi başvurularında yüzde 1,1’lik bir artış kaydedildi.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler ile ticaret konusundaki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, Trump’ın Katar’da 1,2 trilyon dolar değerinde ekonomik işbirliği sağlamak için bir anlaşma imzaladığı bildirildi.

Aynı açıklamada, Boeing ve GE Aerospace’ın Qatar Airways’ten 96 milyar dolarlık sipariş aldığı duyuruldu. Bu anlaşmanın, GE Aerospace motorlarıyla çalışan 210 adet ABD yapımı Boeing 787 Dreamliner ve 777X uçağının satın alımını kapsadığı ifade edildi.

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda Boeing’in hisseleri işlem gününü yaklaşık yüzde 1 artışla tamamlayarak değer kazandı.

Ayrıca, 6 milyar dolarlık hisse geri alımı gerçekleştireceğini açıklayan AMD’nin hisseleri de yüzde 4’ün üzerinde bir değer artışı gösterdi.

Son olarak, yarın açıklanacak perakende satış ve üretici enflasyonu verilerinin yanı sıra, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların piyasalardaki yön üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

Ticaret Geriliminde Azalma, Piyasalarda Karışık Seyir!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir