Son günlerde sosyal medya üzerinde bir diyetisyen tarafından yapılan “Tavuk hormonal dengeyi bozdu. Erkeklerde testosteronu düşürdü, östrojeni artırdı” açıklaması dikkat çekti. Ancak bu konudaki “tavuk tüketimi erkekleri dişileştiriyor” iddiaları, uzmanların görüşlerine göre bilimsel bir temel taşımamakta. Üroloji, endokrinoloji ve gıda güvenliği alanında uzman isimler, tavuk etinde hormon olmadığını ve bu tür olumsuz etkilere yol açmadığını ifade ediyor.
GIDA MÜHENDİSİ: HORMON VE ANTİBİYOTİK KULLANIMI YASAK
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, sosyal medyada yayılan “tavukta hormon” iddialarının teknik, ekonomik ve bilimsel açıdan geçerliliği olmadığını vurguladı.
Akdağ, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hormon kullanımına rastlanmamıştır ve yetkili kurumlar tarafından böyle bir vaka bildirilmemiştir” şeklinde konuştu.
Yılda birçok ülkede yürürlükte olan yasaların, kümes hayvanı eti üretiminde büyüme hormonlarının kullanımını yasakladığını hatırlatan Akdağ, “Türkiye’de ve dünyada kümes hayvanlarının büyümesi için hormon ve antibiyotiklerin kullanımı yasaktır. Ayrıca modern kanatlı endüstrisi uluslararası gıda güvenliği standartlarına uymak zorundadır” ifadelerini kullandı.
HORMONLU TAVUK ŞEHİR EFSANESİ Mİ?
Büyüme hormonlarının kullanımının yasak olmasının yanı sıra, maliyet açısından da rasyonel olmadığını belirten Akdağ, “Kümes hayvanlarında hormon kullanımı bir hurafe olarak kalmaktadır; çünkü ne teknik ne de maliyet açısından mantıklı bir çözüm olamaz” dedi. Akdağ, tavuklarda hormon kullanımı ile ilgili yapılan araştırmaların, beklenen sonuçların elde edilmesinin zorluğunu ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.
“BÜYÜME HORMONU İMPLANTININ TAVUKLARDA ETKİSİ YOK”
Büyüme hormonu implantlarına dair yorumda bulunan Akdağ, bu implantların genelde sığır ve koyunlarda kullanıldığını, tavuklar için ise etkili olmadığını belirtti. Tavukların pazarlandığı dönemde cinsel olgunluğa erişmemesi, bu hormonsal etkilerin onların büyümesi üzerinde hiçbir fayda sağlamadığını ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, genç civcivlerde androjenik steroidlerin büyümeyi engelleme etkisi olduğunu göstermektedir” dedi.
Gıda mühendisleri, tavukta büyüme hormonunun kullanılması durumunda maliyetlerin artacağının altını çizerken, “Müşteriyi bulmak oldukça zor olacaktır” diye ekledi.
“TAVUK ETİNİN HORMON DÜZEYLERİNİ DEĞİŞTİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Adayener, tavuk etinin östrojen içermediğini ve bu nedenle erkeklerde ya da kadınlarda hormon seviyelerini değiştirme kapasitesine sahip olmadığını vurguladı. Adayener, yasak olmasına rağmen bazı işletmelerin hormon kullanmasının olası bir risk olduğunu ifade ederken, bunların dahi önemli sağlık sorunlarına yol açmadığını belirtti.
“GÜVENİLİR MARKALARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”
Adayener, bu noktada dikkatli olunması gerekti