ABD’nin korumacı ticaret politikaları, piyasaların dikkatini çekmeye devam ederken, Başkan Donald Trump’ın uyguladığı tarifeler küresel belirsizlik oluşturmaya devam ediyor.
Birkaç ülke, ABD ile tarifeler üzerindeki müzakerelere yönelik heyetler göndereceklerini açıklarken, bu haber, borsa paylarında risk algısını biraz olsun hafifletti.
Trump, Truth Social hesabından yaptığı bir paylaşımda, ticaret engelleri ve tarifeler gibi konularda çözüm bulmak amacıyla 75’ten fazla ülkenin kendileriyle iletişime geçtiğini belirtti.
Trump, bu ülkelerin ABD’ye karşı misilleme yapmadığını ifade ederek, yeni ek tarifelerin 90 gün boyunca askıya alındığını ve bu süreçte temel tarife oranının yüzde 10 olarak uygulanacağını aktardı.
Başkan Trump, Çin’e uyguladığı tarifeyi yüzde 125’e yükselttiğini açıklarken, toplam tarife oranının fentanil krizi nedeniyle uygulananlarla birlikte yüzde 145’e ulaştığını bildirdi.
ABD’nin bazı ticaret partnerlerine yönelik tarifeleri 90 gün erteleyerek, Çin ile devam eden “tarife düellosu” ise iki büyük ekonomi arasındaki gerginliğin nereye varacağına dair endişeleri artırıyor.
Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Trump, Çin’in gümrük tarifeleri nedeniyle uzun zaman boyunca ABD’den faydalandığını öne sürdü ve “Çin ile ne olacağını göreceğiz, onlarla bir anlaşma yapabilmeyi çok isteriz,” ifadelerini kullandı.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile doğrudan görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya kesin bir yanıt vermeyen Trump, Pekin ile iletişimde kalmaya her zaman açık olduklarının sinyalini verdi.
Makroekonomik verilere göz atıldığında, ABD’nin tarifelerinin enflasyonist baskıları artıracağına dair endişeler sürerken, bu hafta açıklanan verilerin enflasyonun yavaşladığını gösterdiği ifade ediliyor.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 0,1 gerileyerek yıllık bazda yüzde 2,4 ile beklentilerin altına düştü. Bu, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez aylık azalış yaşandığı anlamına geliyor. Çekirdek TÜFE de mart ayında beklentilerin altında kalarak aylık yüzde 0,1 ve yıllık olarak 2,8 artış gösterdi.
Dün, ABD’de tüketici enflasyonunun yavaşladığına dair veriler sonrası, üretici fiyatlarının da mart ayında aylık bazda beklenmedik bir şekilde düştüğü görüldü. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mart ayında aylık bazda yüzde 0,4 azalarak, yıllık bazda ise yüzde 2,7 ile beklentilerin altında bir artış kaydetti.
ABD federal hükümetinin bütçe açığı ise mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 32 düşerek 161 milyar dolara geriledi.
Son dönemde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanakları da yatırımcılar tarafından dikkate alındı; tutanaklar, tarife konusundaki endişeleri ortaya koydu. Fed yetkililerinin, istihdam ve ekonomik büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin, enflasyona dair ise yukarı yönlü risklerin arttığı görüşünde olduğu kaydedildi.
Tutanaklarda, “Para politikasının görünümü tartışılırken, yetkililer bir dizi hükümet politikasının ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliğin yüksek olduğu için ihtiyatlı bir yaklaşım sergilenmesinin uygun olduğunu belirtti,” ifadeleri yer aldı.
ABD HAREKETLİ BİR HAFTAYI GERİDE BIRAKTI
New York borsası, geçen hafta dalgalı bir seyir izlerken, S