1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Su Kıtlığına Karşı Ayçiçeği Ekimine Teşvik Gerekiyor

Su Kıtlığına Karşı Ayçiçeği Ekimine Teşvik Gerekiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ADANA’da Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, bölgenin yakın gelecekte ciddi bir su kıtlığı ile karşılaşacağına dikkat çekti. Yeşilyaprak, “Barajlarımızdaki su seviyeleri bu yıl oldukça düşük, doluluk oranları yetersiz olduğu için, suya ihtiyaç duymayan ayçiçeğinin bu yıl için en uygun alternatif” şeklinde konuştu.

Kentte yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ayçiçeği tarlaları sarı renge bürünmeye başladı. Türkiye‘nin ayçiçeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu 800 bin dekar ekim alanıyla karşılayan bu bölgede, su kıtlığına karşı çözüm olarak bu bitkinin ekiminin teşvik edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Düşük su tüketimi ile ayçiçeği, kuraklık koşullarında önemli bir ürün olarak öne çıkıyor.

Çukurova bölgesinde büyük bir su sıkıntısının olduğu belirtilirken, Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, çiftçilere ayçiçeği ekiminde bulunmalarını tavsiye etti. Yeşilyaprak, “Ayçiçeği, sulama gerektirmeyen bir bitkidir; suya fazla ihtiyaç duymaz. Ayrıca ülkemizin petrolden sonra en büyük ithalat kalemlerinden biri ham yağdır. Bu açığı kapatmak için ayçiçeği üretiminin artırılması büyük önem taşımaktadır. Barajlarımızdaki su seviyeleri bu yıl oldukça düşük, doluluk oranları yetersiz olduğu için, suya ihtiyaç duymayan ayçiçeğinin bu yıl için en ideal alternatif” ifadelerini kullandı.

‘AYÇİÇEĞİ BİZİM İÇİN SON DERECE KIYMETLİDİR’

Ayçiçeğinin Türkiye açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yeşilyaprak, “Yağ ihtiyacımızı karşılamada birinci derecede işlev gören, yaygın bir şekilde kullanılan bitkisel yağ türüdür. Aynı zamanda küspe olarak da hayvancılıkta değerlendirilebilmektedir. Tarımsal anlamda faydası yalnızca ürünle sınırlı değildir; ayçiçeğinin kökleri büyüdükçe toprağın altındaki kökleri de gelişir. Hasat sonrası bu köklerin kendiliğinden kuruması, toprağın hava almasını sağlar ve toprağın havalanmasına katkıda bulunur. Bu nedenle ayçiçeği bizim için son derece değerli bir bitkidir” şeklinde değerlendirdi.

Yeşilyaprak, çiftçilerin bu ürünü tercih etmeleri halinde verim kaybı yaşamayacaklarını, ayrıca hem ülke ekonomisine hem de kendi gelirlerine önemli katkılarda bulunacaklarını ifade etti. Gelecek haftalarda hasat döneminin başlayacağı bilgisi de verildi.

Su Kıtlığına Karşı Ayçiçeği Ekimine Teşvik Gerekiyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir