Demirkol, Türkiye genelinde gerçekleştirilen su denetimlerine dair basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda içme-kullanma ve ambalajlı sular üzerinde denetimlerin sürdüğünü vurgulayan Demirkol, “84 laboratuvarımızda, laborantlarımız ve mikrobiyoloji ile biyokimya alanında uzman hekimlerimiz bu numuneleri titizlikle inceliyor. En son teknolojiye sahip cihazlarla, denetimlerimiz illerimizde etkin bir şekilde yürütülmektedir” dedi.
İÇME VE KULLANMA SULARI AYRI AYRI DEĞERLENDİRİLİYOR
İçme-kullanma sularının ambalajlı sulardan ayrı olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Demirkol, şu ifadeleri kullandı: “Ankara’da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda, illerimizden gelen numuneler büyük bir titizlikle modern cihazlarla uzmanlarımızca analiz edilmektedir. Hem ambalajlı sular hem de içme-kullanma sularının ayrıntılı incelemesi yapılmaktadır. Ambalajlı sular, kaynak ve dolum yerlerinde ekiplerimiz tarafından yakından analiz edilmektedir. Ayrıca, illerdeki ekiplerimiz 3 ayda bir üretim tesislerini ziyaret ederek numuneleri almaktadır. Ambalajlı suların satış noktalarından da farklı sayıda numuneler alınmaktadır.”
Demirkol, kimyasal analizlerde arsenik gibi zararlı maddelerin varlığı ve mikrobiyolojik testlerde E. Coli gibi birçok mikroorganizmanın tespiti üzere çalışmalar yapıldığını ifade etti. Elde edilen sonuçların anlık olarak sisteme yüklendiğini de ekledi.
Demirkol, “Ülkemizde içme sularının temini ve şebekeye verilmesi, belediyeler veya il özel idarelerinin sorumluluğundadır. Çeşme suları olarak bilinen içme-kullanma suları da Il Sağlık Müdürlükleri tarafından dikkatle izlenmektedir. Ulusal laboratuvarlarımız yılda belirli dönemlerde analizler yapmaktadır. Elde edilen veriler otomatik olarak sisteme yükleniyor ve mülki idare amirleri ile belediye yetkilileri bu verilere anında ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.
“SULARIN KİRLENMEMESİ İÇİN KURBAN KESİMLERİ, BELİRLENEN ALANLARDA YAPILMALI”
Vatandaşların kaliteli suya erişimini sağlamak amacıyla hızlı ve etkili bir denetim sisteminin kurulduğunu belirten Demirkol, ilgili kurumların yazılı ve sözlü olarak bilgilendirildiğini ifade etti.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle de vatandaşlara uyarılarda bulunan Demirkol, “Kurban Bayramı süresince illerde Hıfzıssıhha Kurulları ve valiliklerce alınan kararlara vatandaşların uyması çok önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği alanlarda ve denetimlerde kurban kesimlerinin yapılması, su kaynaklarının kirlenmemesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle kurbanın iç organları ve atıklarının su kaynaklarına karışmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
“VATANDAŞLAR SUYLA İLGİLİ ŞİKAYETLERİNİ 184 HATTINDAN İLETEBİLİYOR”
Demirkol, vatandaşların su ile ilgili şikayetlerini doğrudan iletebileceklerini belirtti ve “Vatandaşlarımız, 184 hattından suyla ilgili şikayetlerini ilettiklerinde, bu şikayetler hızlı bir şekilde ekiplerimiz tarafından değerlendirilmektedir. Numuneler önce yerel laboratuvarlarımızda ardından ulusal referans laboratuvarımız