SİVAS Bilim ve Sanat Merkezi’nin 11’inci sınıf öğrencileri Duha Bostancıoğlu ve Evla Şahin, bitki hastalıklarını ve tarımsal zararlıları otonom olarak tespit eden ve ilaçlayan bir İnsansız Hava Aracı (İHA) geliştirdi.
Sivas’ta gerçekleştirilen bu projeye, tarım alanında ciddi verim kaybına yol açan pas hastalığı ve böcek istilası sebep oldu. Öğrenciler, geliştirdikleri İHA ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen ‘Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı. Proje hakkında açıklama yapan Duha Bostancıoğlu, İHA’nın tarım arazilerinde kolaylıkla kullanılabileceğini ifade etti. Bostancıoğlu, projenin arka planına dair şu bilgileri aktardı: “Geçtiğimiz yıl Sivas’ta meydana gelen pas hastalığı ve böcek istilası, tarım alanında büyük verim kayıplarına neden oldu. Sivas bir tarım şehri olarak bu durum, ekonomimizi ve çiftçilerimizi olumsuz etkiledi. Biz de yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak bitki hastalıklarını otonom olarak tespit eden ve ilaçlayan bir İHA üzerinde çalışmalara başladık.”
‘ÇİFTÇİLERİMİZ KOLAYLIKLA KULLANABİLİYOR’
Bostancıoğlu, projelerini yapay zeka desteğiyle geliştirdiklerini belirterek, “Dronun önündeki kamera sistemi sayesinde ekili alanların görüntüleri toplanarak sisteme kaydediliyor. Tespit edilen hastalıklı alanlarda, İHA otonom bir şekilde ilaçlama gerçekleştiriyor. Ayrıca, lokal ilaçlama yapıldığı için sadece hastalıklı bitkiler hedef alınıyor; sağlıklı olan bitkiler kimyasaldan etkilenmiyor. Bu sayede, hem toprak hem de su kirliliğinin önüne geçmiş oluyoruz. Çiftçilerimiz bu İHA’yı kolay bir şekilde kullanabiliyor” şeklinde konuştu.