Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi doğrultusunda, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kuruluşu resmen duyuruldu.
Siber Güvenlik Başkanlığı’nın görev ve yetkileri ise şu şekilde belirlendi:
- Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedeflerin belirlenmesi, eylem planlarının hazırlanması, mevzuat çalışmalarının yürütülmesi ve ilgili faaliyetlerin etkin bir şekilde koordine edilerek takip edilmesi.
- Siber güvenlik alanında halkın bilinçlendirilmesi, eğitimlerin ve farkındalığın artırılmasına yönelik projeler geliştirilmesi.
- Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyecek projelerin hayata geçirilmesi.
- Kamu, özel sektör ve üniversiteler arası iş birliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılması.
- Siber güvenlik ekosisteminde yerli ve milli ürün ile teknolojilerin geliştirilmesi, yerli girişimcilerin uluslararası pazarda rekabetçi konum elde etmesine yönelik desteklerin sağlanması.
- Siber güvenlik alanında gereken durumlarda Ar-Ge faaliyetleri ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi.
ACİL DURUM VE KRİZ YÖNETİM PLANLARI HAZIRLANACAK
- Siber güvenlik konularında yurtiçinde veya yurtdışında düzenlenen tatbikat, etkinlikler ve fuarlara katılımı teşvik etmeye yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi.
- Siber güvenlik zafiyetlerinin tespitine yönelik etkin analizler yapılması.
- Kritik alanlara siber güvenlik kapasitesinin yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların engellenmesi amacıyla öncelikli alanların belirlenmesi.
- Siber güvenlik acil durum ve kriz yönetimi planlarının hazırlanması, bu çerçevede ortak operasyon merkezleri kurulması.
- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilecek teşviklere ilişkin görüşlerin paylaşılması, mevzuatla verilen diğer görevlerin icra edilmesi.
TEKLİF MECLİS’E SUNULACAK
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulması ile ilgili yakın zamanda Meclis’e bir teklif sunacaklarını bildirdi.