Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’nin “karşılıklı tarifler” çerçevesinde uyguladığı gümrük vergisi artışları sebebiyle artan ticari gerilimler ve ekonomik belirsizlikler döneminde, ülkesinin önemli ticaret ortağı Malezya’ya, ekonomik ayrışmaya ve tedarik zincirlerinin kopmasına karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre, Şi, Malezya ziyareti sırasında Başbakan Enver İbrahim ile bir araya geldi.
ABD’nin tarife politikalarını eleştiren Şi, Malezya’nın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) dönem başkanlığında “kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik” temasını belirlemesinin mevcut durumu derinlemesine anladığını ifade etti.
Şi, Çin ve Malezya’nın jeopolitik cepheleşmelere, tek taraflılığa ve korumacılık eğilimlerine birlikte karşı koyması gerektiğini vurgulayarak, “Çin, bölgedeki ülkelerle birlikte çalışarak ekonomik ayrışmaya, tedarik zincirlerinin kopmasına, yüksek çitli küçük bahçelere ve aşırı tarifelere direnmeye hazırdır.” dedi.
Çin lideri ayrıca, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Anlaşması’nı güncelleyecek protokolün en kısa sürede imzalanması gerektiğini belirtti.
Şi’nin ABD’nin ekonomik güvenlik nedeniyle işbirliğini belirli ülkelerle sınırlama stratejisine yaptığı atıf dikkat çekti. Bu, “yüksek çitli küçük bahçe” olarak adlandırılan yaklaşımı ifade ediyor.
“Yeni tip liderlik örneği”
Başbakan Enver, Malezya’nın Çin’i önemli bir ortak olarak gördüğünü ve halkının Şi’nin liderlik tarzını takdir ettiğini belirterek, “Devlet Başkanı Şi, yeni tip bir liderlik örneği sergiliyor. O, büyüme, yatırım, ekonomik kalkınma ve insanların yoksulluktan kurtulması gibi konuları öne çıkarıyor. Daha da önemlisi, paylaşılan refah ve uygarlıklar arası diyalogdan bahsediyor. Günümüzde böyle modern bir lider bulmak zor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Malezya’nın, Çin ile stratejik işbirliğini güçlendirmeye ve siyasi güveni arttırmaya istekli olduğunu dile getiren Enver, ikili ticareti geliştirmeyi, Çin firmalarının Malezya’da iş yapmasını ve dijital ekonomi, yeşil ekonomi ve yapay zeka gibi yenilikçi alanlarda işbirliklerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Liderler arasındaki görüşmenin ardından, iki ülke arasında Konfüçyüs ve İslam Uygarlıkları Diyaloğu, dijital ekonomi, hizmetler ticareti, “İki Ülke İki Park” projesi, ortak laboratuvarlar, yapay zeka, demir yolları, fikri mülkiyet hakları, tarım ürünleri ticareti, karşılıklı vize serbestisi ve dev pandaların korunması gibi birçok işbirliği anlaşması imzalandı.
Taraflar, ikili ilişkileri “Ortak Geleceği Paylaşan Yüksek Düzeyli Stratejik Çin-Malezya Topluluğu” hedefi doğrultusunda geliştirme kararı aldıklarına dair ortak bir açıklama da yaptılar.
ABD ile Çin arasındaki ticaret restleşmesi
Çin Devlet Başkanı Şi, ABD ile yaşanan ticari gerilimlerin arttığı bir zamanda, önemli ticaret ortaklarından olan Güneydoğu Asya ülkelerine ziyaretler gerçekleştiriyor. Şi, Vietnam ve Malezya’nın ardından Kamboçya’yı da ziyaret edecek.
Şi’nin bu ziyaretleri, ABD Başkanı Trump’ın “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde uyguladığı gümrük vergisi artışları