Elbistan ilçesinde ikamet eden 57 yaşındaki Safiye Muslu, 12 yıl önce bulantı, kusma ve halsizlik şikayetleriyle Elbistan Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda, safra kesesindeki taşın koledok kanalına düşmesi sebebiyle böbreğinde sorun yaşadığı anlaşıldı.
Muslu, tedavi için sevk edildiği Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde kısmen iyileşti. Ancak hastalığı tekrarlayınca diyaliz tedavisine ihtiyaç duydu. Muslu, bu tedaviyi 8 yıl boyunca sürdürdü.
Antalya’da bir trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki gencin bağışladığı böbrek, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Muslu’ya nakledildi. Bu operasyon sayesinde, diyaliz sürecinden kurtuldu ve uzun süredir beklediği organ naklinin gerçekleşmesi ile büyük bir mutluluk yaşadı.
Muslu, sabırla beklediği organ naklinin tamamlanması için Allah’a şükrettiğini belirtti. “8 senedir organ nakli bekliyordum. Çocuklarım organ verecekti, fakat hiçbirinin organı uymadı. Ne kadar şükretsem az, bu Allah’ın bir lütfu. Çok duygulandım, çok sevindim. Diyalizim çok zor geçiyordu. İlk duyduğumda çok sevindim. Allah bağışlayandan da razı olsun, kendisine gani gani rahmet eylesin,” dedi. Muslu, bağışçının ailesine de ulaşabilirse teşekkür edeceğini ifade etti.
“BÖBREK NAKLİ EN KESİN TEDAVİ”
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Muslu’nun son dönem böbrek yetmezliği yaşadığını ve uzun bir süre diyaliz tedavisi gördüğünü aktardı. Böbrek naklinin hastanın sağlığı açısından faydalı olduğunu vurgulayan Yasım, “Bu gibi böbrek yetmezliği durumlarında organ nakli, en kesin tedavi yöntemidir. Diyaliz, geçici bir çözüm sağlamaktadır. Zararlı maddelerin atılımını sağlasa da, beraberinde bazı komplikasyonları da getirmektedir,” şeklinde konuştu.
Yasım ayrıca, Türkiye’de organ nakli konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Ülkemizde organ bağışı konusunda ciddi bir eksiklik var. Böbrek veya karaciğer gibi bazı organlar hasta yakınlarından alınabiliyor, ancak kalp ve akciğer gibi kritik durumlarda mutlaka kadavradan nakil yapılması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
“BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN GENCİN DİĞER ORGANLARI DA BAŞKA HASTALARA NAKLEDİLDİ”
KSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Organ Nakli Birimi Sorumlu Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Sezgin Topuz, Muslu’ya hayat veren bağışçının diğer böbreği ve karaciğerinin de farklı şehirlerdeki iki hastaya nakledildiğini açıkladı.
Topuz, depremlerin ardından gerçekleştirdikleri 5 organ naklinden bahsederek, “Nakil gerçekleştirme açısından herhangi bir teknik eksikliğimiz yok, ancak bağışların artması elzem,” şeklinde konuştu.