Yunanistan’a bağlı Santorini adası çevresinde art arda meydana gelen depremler hakkında açıklamalarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası bir normal atımlı fay gelişiminin Türkiye sınırlarını tehdit edebileceğini belirtti. Görür, “Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehdit altına girebilir. Tsunami riski mevcut ve belli ölçüde yıkım yaşanabilir. Bu nedenle dikkatli olunmasında fayda var” dedi.
Santorini’de yaşanan depremler, Türkiye’nin Ege kıyısında kaygılara yol açtı. Prof. Dr. Görür, Aydın ve Muğla’nın kıyı kesimlerinde yaşayanlara tsunami riskine karşı uyarılarda bulunarak, depremlerin daha da artabileceğini öngördüğünü aktardı. Değerlendirmelerinde, “İlk tweet attığımda Santorini’de depremler başlamıştı. Bu depremlerin daha sıklaşmasını bekliyordum. Düşünmediğimiz bir şekilde gelişirse, Türkiye’nin Ege kıyıları zarar görebilir” dedi. Görür, ayrıca yerel ve merkezi yönetimlerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
“Bu depremlerin oluş mekanizması tektonik neden”
Prof. Dr. Görür, depremlerin ardındaki mekanizmayı ise Afrika levhasının Anadolu levhasının altına dalma süreci ile açıkladı. Afrika levhasının Anadolu levhasının altında dalıp sürüklenmesiyle gerilmenin oluştuğunu ifade eden Görür, bunun da normal fayların meydana gelmesine neden olduğunu belirtti. “Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara bölgesindeki güney kolu bu bölgeye kadar uzanıyor ve belli bir ilişki var. Bu bağlamda depremler, volkanizma dışında, esas olarak tektonik nedenlerden kaynaklanıyor. Volkanizmanın da bir etkisi olabilir, ancak bu depremleri tek başına oluşturduğunu düşünmüyorum” dedi.
“Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehlikeye girebilir”
Bölgedeki fay hatlarını açıklayan Görür, üç ana mekanizmadan bahsetti. Doğrultu atımlı fayzonu, Afrika levhasının dalması neticesinde oluşan normal atımlı fay ve volkanizma bu mekanizmaların arasında yer alıyor. Volkanizmanın depremlere neden olduğu düşüncesinin yaygın olduğunu kaydeden Görür, bu konuda Yunan meslektaşlarıyla yaptıkları temasın da benzer görüşler içerdiğini aktardı. “Eğer Türkiye sınırlarına doğru normal atımlı bir fay gelişimi olursa, Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehdit altında olabilir. Böyle bir durumda tsunami riski ve yıkım tehlikesi söz konusu” ifadesini kullandı.
“Bu deprem fırtınası 5 – 10 gün içinde azalacaktır”
Prof. Dr. Görür, deprem fırtınasının belirli bir süre sonra sona ereceğini belirtti. “Belki de hiçbir şey olmayacak. Afet boyutunda bir hareket yaşanmayabilir. Bu deprem fırtınası 5 – 10 gün içerisinde azalacak ve yok olacaktır” diyen Görür, bu tür fırtınaların genelde büyük bir yıkıma yol açmadan sona erdiğini kaydetti. Ancak gerilmenin devam ettiğini ve sıklaşan depremlerin büyük fayların oluşmasına yol açabileceğini ifade etti.
“Yunanlar önlemler alarak ders çıkarıldı”
Yunanistan’ın depremlerle ilgili aldığı önlemleri değerlendiren Görür, Yunanların bu süreçte etkili adımlar attığını vurguladı. “Gerekli önlemler alındı, çevre adalar boşaltıldı, yardım ve ölçüm ekipleri bölgeye gönderildi. Olabilecek büyük bir depreme karşı insanların can kaybının olmasını engellemek adına ciddi tedbirler alındı” dedi. Türkiye’nin güney kıyılarında, Aydın’dan Muğla’ya kadar alınan önlemleri sorgulayan Görür, bu süreçte gereken tedbirlerin alınıp alınmadığına dair bilgi sahibi