İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO’nun Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 Araştırması vesilesiyle düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Bahçıvan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imalat sanayinin ekonomi içerisindeki önemine dair yaptığı açıklamalara yanıt vererek, “Orta Vadeli Program’ın başladığı 2023 Ağustos itibarıyla sanayinin enflasyonu yüzde 53 seviyesindeydi. Şu an bu rakam yüzde 20,3’e düştü. Hizmetler sektöründeki enflasyon ise yüzde 88’den yüzde 55’e gerilemiş durumda. Aradaki 35-40 puanlık farkın devam etmesi, sanayinin enflasyona destek verme konusunda sorumluluk üstlendiğini gösteriyor. Ancak diğer sektörlerdeki direnç bu durumu zorlaştırıyor. Sonuç olarak, bu durum, kredilere en çok ihtiyaç duyan sanayiyi olumsuz etkiliyor ve zamanla arz sıkıntısı yaratma riski taşıyor” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “Sadece imalat sanayiine bakıp ekonominin kötüye gittiğini söylemek yanlıştır.” demişti.
Bakan Şimşek açıklamasında şunları dile getirmiştir:
“İktisatta ılımlı bir büyüme dönemindeyiz ve yüksek büyüme döneminin alt yapısını hazırlıyoruz. Bizim için en öncelikli konu istihdamın artış göstermesidir. Sadece imalat sanayine odaklanarak ‘ekonomi kötüye gidiyor’ demek doğru değil. İmalat sanayi elbette Kenya için büyük bir önem taşımakta, bu alanı desteklemeye de devam edeceğiz. İmalat sektörü, Türkiye ekonomisinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor; bunun yanında, yüzde 80’lik kesimin büyümeye devam ettiği görülüyor.”