Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna müzakereleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Macron, Rusya’nın barış arayışında olmadığını ve zaman kazanma çabasında bulunduğunu dile getirdi. X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Donald Trump ile de bir telefon görüşmesi yaptığı bilgisini aktardı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Eğer Rusya müzakere masasına gelmek istemiyorsa, Putin bedel ödemeli.” diyerek konuyu gündeme taşıdı.
Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki ateşkes taleplerine yanıt vermemesinin itibar edilemez bir durum olduğunu vurguladı.
Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) 6. Zirvesi sebebiyle Arnavutluk’un başkenti Tiran’da bulunan Macron, burada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve ABD Başkanı Donald Trump ile ortak bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Macron, Zelenskiy ve diğer Avrupa liderleri ile İstanbul’da yapılan barış müzakerelerini ele aldıklarını belirtti.
Trump ile gerçekleştirdiği görüşmede, Putin’in ikinci kez Amerikalıların ateşkes taleplerine yanıt vermediğini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Macron, ateşkesin sağlanamaması ve müzakerelerde yetkililerle toplantı yapılamaması konularına dikkat çekti.
ZELENSKİY’DEN AÇIKLAMA
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İstanbul’da gerçekleştirilen toplantılarla ilgili, “Ukrayna barışı sağlamak için mümkün olan en hızlı adımları atmaya hazır. Dünyanın bu konuda güçlü bir duruş sergilemesi önemli. Eğer Ruslar tam ve koşulsuz ateşkesi reddederse, Rusya’ya sert yaptırımlar uygulanmalıdır. Savaşın sona ermesi için Rusya üzerindeki baskı sürmelidir.” ifadelerini kullandı.
VON DER LEYEN’DEN YAPTIRIM MESAJI
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar ile baskıyı artıracaklarını duyurdu.
Von der Leyen, Arnavutluk’ta düzenlenen zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Rusya-Ukrayna savaşı başladığında kurulduğunu hatırlatarak, bu yapının Avrupa’da istikrar sağlamayı amaçladığını belirtti.
Von der Leyen, Putin’in Ukrayna ile Türkiye arasında yapılacak bir toplantı teklifinin reddedilmesinin, barış istemediğini gösterdiğini ifade etti. “Bu nedenle baskıyı artırmalıyız.” diyen Von der Leyen, yeni yaptırım paketinin üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bu paketin, Kuzey Akım 1 ve 2’ye yaptırımlar, Rus gölge filosuna daha fazla geminin eklenmesi, petrol fiyat sınırının düşürülmesi ve Rusya’daki finans sektörüne yönelik yeni kısıtlamalar içerdiğini kaydetti.
AB’nin bu süreçte önceliğinin barış olduğunu belirten Von der Leyen, bu nedenle Putin’e yönelik baskıyı artırmaya devam edeceklerini vurguladı. Savaş sebebiyle AB, şimdiye dek 16 ayrı yaptırım paketini yürürlüğe sokmuş durumda.
Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, lüks ürünler ve madencilik gibi geniş bir kısıtlama yelpazesi uygulanıyor.