Rekabet Kurulu, Google’a bağlı şirketlere yönelik yürütülen soruşturma sürecinde, rekor düzeyde bir idari para cezası kararı aldı.
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada,
Kurulun, 18 Mayıs 2023 tarihli ve 23-23/432-M numaralı kararı doğrultusunda, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. dahil olmak üzere Google’ın çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojisi hizmetlerinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğini tespit etmek üzere başlatılan soruşturmanın sonuçlandığı bildirildi.
Soruşturma çerçevesinde, Google’ın “YouTube” platformuna ait reklam envanterinin yalnızca kendi talep tarafı platformları üzerinden erişime kapatıldığı ve bağımsız hizmet sağlayıcılarıyla doğrulama ve ölçümlemenin engellendiği iddiaları incelendi. Google, bu rekabet kaygılarını gidermek için Kurula bir taahhüt sundu. Taahhüt, “Nitelikli YouTube DSP’leri” tanımı altında üçüncü taraf DSP’lerin YouTube envanterine erişimini güvence altına aldı. Bu öneri, Kurul tarafından 3 Mayıs 2024 tarihli 24-21/486-207 numaralı kararla kabul edilerek ilgili iddialar bakımından soruşturma sona erdirildi.
Ek olarak, Google’ın dikey bütünleşik yapısı ile çevrim içi reklam teknolojisi hizmetleri tedarik zincirinde kendi ürünlerini kayırdığına dair iddialar da araştırıldı. Google’ın kendi talep tarafı platformlarından gelen envanter satın alma taleplerine yönelik haksız yönlendirmeler yaptığı ve yayıncı reklam sunucusu aracılığıyla AdX hizmetini kayırdığı iddiaları soruşturma kapsamında değerlendirildi.
Soruşturma süreci tamamlandığında, dosya 12 Aralık 2024 tarihinde yapılan Kurul toplantısında değerlendirildi ve şu sonuçlara ulaşıldı:
I- Google’a bağlı şirketlerin talep tarafı platformu (DSP) hizmetleri pazarındaki hakim durumunu koruduğu, bu bağlamda kendi DSP’lerinden gelen envanter satın alma taleplerinin kendi arz tarafı platformu (SSP) hizmetine iletildiği iddiaları açısından 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi uyarınca ihlal tespit edilmediği ve bu sebeple idari para cezası verilmesine gerek görülmediği belirtildi.
II- Bağlı şirketlerin yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarında da hakim durumda oldukları, bu hakimiyetin kendi arz tarafı platformlarına haksız avantaj sağladığı ve bu durumun rekabeti zorlaştırıcı nitelikte olduğu tespit edildi. Bu nedenle, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edildiğine karar verildi.
2 MİLYAR 607 MİLYON LİRA CEZA
Bu nedenle, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 16. maddesinde belirtilen düzenlemelere dayanarak, Google’a bağlı şirketlere 2.607.563.963,59 TL idari para cezası kesilmesine karar verildi. Ayrıca, ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabeti sağlamak amacıyla, bu şirketlerin gerekçeli kararın tebliğinden itibaren altı ay içinde üçüncü taraf arz tarafı platformlarına