Son gerçekleştirilen etkinlikte, protez cerrahisi ve enfeksiyon hastalıkları alanında uzmanlaşmış 1,200 hekim buluşarak mevcut sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Özellikle diz, kalça, omuz ve omurga protezleri, milyonlarca hastanın ağrılarından kurtulup yeniden hareket kabiliyetine kavuşmasını sağlıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 2.5 milyon kişi protez ameliyatı geçirirken, bu operasyonların her 100 hastasından 3’te 1’inde enfeksiyon riski ortaya çıkabiliyor. Bilim insanları, bu riski azaltmak için çeşitli araştırmalar yürütüyor.
Toplantıda, enfeksiyon riskini minimize etmek için ameliyathane hijyen uygulamaları, cerrahi eldiven kullanımı, antibiyotiklerin zamanlaması, Covid-19’un etkileri, hasta mikrobiyotası ve genetik özellikler gibi konular, bilimsel veriler çerçevesinde tartışıldı. Katılımcıların ortak amacı, enfeksiyonları önlemek adına küresel ölçekte uygulanabilecek rehber ve standartlar oluşturmak. Bu bakımdan toplantı, protez cerrahisinde hasta güvenliğini artırabilmek adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
ENFEKSİYONLARI ÖNLEMEK İÇİN YENİ YOL HARİTASI
Protez cerrahisinde enfeksiyonların önlenmesine yönelik yeni bir yol haritası oluşturacaklarını belirten Prof. Dr. Javad Parvizi, “Bilimsel sunumların sonuçları, ABD ve Avrupa’nın önde gelen sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin bilimsel tartışmalarına sunuldu. Tartışılan her bir konunun güncel literatürdeki çözüm önerileri, bir yıl boyunca ele alındı ve konsensüs toplantısında kararlar alındı. Bu kararların enfeksiyon riskini minimize ederek protez cerrahisinde başarıyı artıracağına ve dolayısıyla hastaların yaşam kalitesinin yükseleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
UZMANLAR YAKLAŞIK 400 SORUYU TARTIŞTI
Toplantının üçüncü versiyonunu Türkiye’de düzenlediklerini açıklayan Prof. Dr. Javad Parvizi, “Bu toplantı, katılımcılar için hem bilimsel kararlar almak hem de İstanbul ile tanışma fırsatı sundu. Üçüncü Uluslararası Konsensüs toplantısı, ortopedik enfeksiyonların önlenmesinden tanı ve tedavi yöntemlerine kadar birçok konuya yer verdi. Önceki iki toplantı Philadelphia’da, bu yıl ise Türkiye’de gerçekleştirildi. Konsensüs toplantısında, ‘Enfeksiyonun önlenmesi, tanı konulma kriterleri ve güncel tedaviler’ başlıkları altında yaklaşık 400 sorunun yanıtına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, bilimsel bir referans kaynağı olarak dijital ortamda yayınlanacak” şeklinde açıkladı.
“BU HASTALARDA ENFEKSİYON RİSKİ 2-3 KAT ARTIYOR”
Protez ameliyatı yapılmaması gereken hastalara dair bilgiler veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Tözün, “Kontrol edilemeyen diyabet hastaları ile günde bir paketten fazla sigara kullananların ameliyat edilmemesi önerilmektedir. Cerrahi sonrası enfeksiyon riski, normal şartlarda yüzde 1-2 iken bu grupta yüzde 4-5’e çıkabilecektir. Başka bir deyişle, risk 2-3 kat artar. Diyabet hastalığı kontrol altına alındığında ve sigara bırakıldığında, risk kabul edilebilir seviyelere düşmektedir” dedi.
“PROTEZLERİN ÖMRÜ 30 YILA UZADI”
Protez cerrahisinde elde edilen başarıların dikkat çektiğini ifade eden Prof.