Uzman hekim Özsarı, polen alerjisinin, bitkiler, yabani otlar ve ağaçlar tarafından üretilen polenlere karşı bağışıklık sisteminin tepkisi olarak ortaya çıkan, hapşırma, burun tıkanıklığı ile gözlerde kaşıntı ve sulanmaya sebep olan bir alerji türü olduğunu açıkladı.
Alerjilerin genetik faktörler ile ilişkili olduğunu belirten Özsarı, “Alerjik rinit, alerjik sinüzit ve astım gibi hastalıklar sıklıkla birlikte görülebilir. Genetik yatkınlık göz önünde bulundurulduğunda, bu alerjilerin özellikle anne tarafından geçiş gösterdiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Özsarı, polen alerjisinin en sık görüldüğü dönemi de ele alarak, “Bahar aylarının gelmesiyle, özellikle mart ve nisan aylarında bu alerjinin artış gösterdiğini görmekteyiz. İklim değişikliği nedeniyle, bu durum Mayıs ve Haziran aylarına kadar uzanabilmektedir. Kişinin alerji duyduğu bitkinin poleni hangi dönemde ortaya çıkıyorsa, o dönemde daha fazla alerji belirtisi görülebilir. Ancak genel olarak ilkbahar ve yaz ayları, kış mevsiminden daha fazla alerjik reaksiyonların yaşandığı zaman dilimleri” şeklinde konuştu.
Korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Özsarı, “Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmak en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Dışarıda bulunma zorunluluğu varsa koruyucu güneş gözlükleri ve maskeler kullanmak faydalı olabilir. Ev havalandırması için ise, güneşli saatleri tercih etmek önemli. Yatakta peluş oyuncak, battaniye veya benzeri hassas eşyaların bulundurulmaması önerilir” dedi.
Özsarı, polen alerjisinin grip ile karıştırılabileceğine dikkat çekerek, “Alerjide gözlerde sulanma, yanma, burun akıntısı gibi semptomlar öne çıkarken, enfeksiyon hastalıklarında genellikle sarı-yeşil renkte balgam ve yoğun öksürük gözlemlenir. Eğer kaşıntı, hapşırma, kulak ve gözlerde yanma gibi belirtiler varsa, bunlar daha çok alerjiye işaret eder” diye ekledi.
Alerji tedavisine dair bilgiler paylaşan Özsarı, “Alerji ilaçları düzenli kullanıldığında bağımlılık yapmaz. Astım tedavisi için kullanılan, halk arasında ‘fıs fıs’ olarak bilinen ilaçların bağımlılık potansiyeli yoktur. Aksine, tedavi edilmediğinde daha büyük sorunlara yol açabilirler. Eğer alerjimiz olduğunu biliyorsak, ilaçlarımızı düzenli olarak almamız gerekir” şeklinde konuştu.