Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten hücrelerin zarar görmesiyle gelişen, ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson’un tipik motor semptomları arasında titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge sorunları bulunduğunu belirtti.
Bahar aylarında sıkça tüketilen taze baklanın doğal olarak levodopa adlı bir madde içerdiğine değinen Prof. Dr. Kenangil, bu sebzenin motor semptomlar üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini ifade etti.
Ancak, kontrollü bir şekilde tüketilmeyen baklanın, ilaçlarla etkileşime geçtiğinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Aynı zamanda baklanın, dopamin öncüsü olan levodopa barındırdığını vurgulayan Prof. Dr. Kenangil, bu durumun hastalar için yanıltıcı olabileceğini iletti.
“Bakla mevsimi geldi. Bakla ile Parkinson arasında bir bağlantı bulunuyor. Taze bakla, Parkinson hastalığında eksik olan dopaminin öncüsü olan levodopa aminoasidini içeriyor” diyen Kenangil, baklanın aşırı veya kontrolsüz bir şekilde tüketilmesinin yan etkilere yol açabileceğini belirtti. “Bu nedenle, levodopayı keşfedip ilaç yerine ya da ilaçlarla birlikte fazla bakla tüketimi, hastalarda istemsiz hareketlere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra baklanın kendine has yan etkileri de meydana gelebilir. Bu yüzden Parkinson hastalarının bakla tüketiminde mutlaka doktorlarına danışmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DA PARKİNSON VE BAKLA İLİŞKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR”
Prof. Dr. Kenangil, bakla ve Parkinson arasındaki ilişkiye dair mevcut bilimsel araştırmaların olduğunu aktararak, bu çalışmaların baklanın motor semptomlar üzerindeki olumlu etkisini ortaya koyduğunu söyledi. “Bakla ve Parkinson konusunda yürütülen bilimsel çalışmalar, hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermektedir. Ancak, baklanın hastalığı tedavi edici bir özelliği olmadığını hastalarımızın aklında bulundurması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“BAKLA SAĞLIKLI BİR BESİN”
Prof. Dr. Kenangil, Parkinson hastalarının baklayı dikkatli ve doktor tavsiyesi doğrultusunda tüketmesi gerektiğini dile getirerek şu önerilerde bulundu: “Parkinson, kronik bir hastalıktır ve hastaların sürekli ilaç kullanmaları gerekmektedir. Bu süreçte, baklayı ilaç kullanımı arasında, doktorlarına danışarak sınırlı miktarda tüketebilirler. Ancak unutmamak gerekir ki, bakla, tedaviye alternatif olamaz. Bakla sağlıklı bir sebzedir ve sağlık açısından faydalıdır. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce mutlaka doktorunuzdan onay almanız önemlidir.”