1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Parkinson Hastası, Kalp Ameliyatıyla Hayata Döndü!

Parkinson Hastası, Kalp Ameliyatıyla Hayata Döndü!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kentte yaşayan Hakan Sönmez, 25 yıl önce ellerindeki titreme şikayetleriyle hastaneye başvurdu ve Parkinson hastalığı teşhisi aldı. Tedavi süresince, günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla Sönmez’e beyin pili takıldı. Uzun süre beyin piliyle yaşayan Sönmez, bir ay önce sahilde bisiklet sürerken göğsünde ani bir ağrı hissetti ve hastaneye başvurdu. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda, kalbine giden iki damarının tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar, kalbine yakın bir konumda bulunan beyin pili nedeniyle baypas ameliyatının yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle Sönmez’i ameliyata almadı. Ardından, kentteki bir özel hastaneye yönlendirilen Sönmez, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Engin Akgül’den ameliyat teklifi aldı.

Hastanın 6 saatlik başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuştuğunu belirten Doç. Dr. Akgül, durumu şu şekilde aktardı: “Hastamız Parkinson hastasıydı. İlaçlarını almadığı zaman ciddi kasılmalar ve titreme sorunları yaşamaktaydı. Bu nedenle önceden beyin cerrahisi tarafından beyin pili yerleştirilmişti. Bu durum, zaten riskli olan kalp ameliyatlarını daha tehlikeli hale getirdi. Hastamız bize geldiğinde göğüs ağrısı vardı ve Parkinson’a bağlı bulgular devam ediyordu. Kalp ameliyatlarını göğüs ön kemiğini keserek ya da daha küçük bir kesi ile yapabiliyoruz. Hastamızdaki titreme nedeniyle göğsünün kesilmesinin uygun olmayacağına kanaat getirdik ve küçük kesiyle ameliyat gerçekleştirdik. Ancak bu süreçte bazı zorluklar da mevcuttu.

Beyin pili, ameliyat sahasına oldukça yakın bir konumdaydı ve göğsün sol ön tarafına yerleştirilmiş durumdaydı. Ayrıca pilin kabloları da ameliyat sırasında kullandığımız büyük damarların yanından geçiyordu. Tüm bu risk unsurlarına rağmen, küçük kesiyle yapılacak işlemin hasta için daha avantajlı olacağına karar verdik. Ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik ve kalp damarları sağlığına kavuşmuş oldu. Ameliyat esnasında yedek damar kullanarak, bir tanesini göğüs içinden, diğerini ise sol kolundan aldık. Uzun dönem açı kalması için bu tercihimiz oldukça önemliydi. Hastamızın bir daha benzer bir şikayetle karşılaşmaması adına da bu yöntemi kullandık. Sonuç olarak, ameliyat başarılı geçti ve hastamız gayet iyi bir şekilde taburcu edilmek üzere.

“BENİ HAYATA YENİDEN BAĞLADILAR”

Ameliyat sonrası bir hafta hastanede gözlem altında kalan Hakan Sönmez, hayata yeniden bağlandığını ifade ederek, “25 yıldır Parkinson hastasıyım. Şimdi kalple ilgili tedavi gördüm. Daha önce şikayetlerim Parkinson ile ilgiliydi. İlk olarak, 5 yıla kadar çalışan şarjlı bir pil takıldı ama teknoloji geliştikçe bu pil değiştirildi. Şimdiki pil dışarıdan şarj olan bir model. Kış günü sahilde bisiklet sürerken göğsümde acı hissettim ve hastaneye başvurdum. Beni en çok şaşırtan, kolumdan yaklaşık 30 cm uzunluğunda bir damarın alınıp kalbime aktarılması oldu ve bu durum kalbimin yeniden çalışmaya başladığını hissettim. Ciğerlerim genişlemiş gibi geldi. Aynı zamanda ayaklarımdaki sıcaklık hissi değişti. Çeşitli doktorlara başvurduğumda, Parkinson hastası olmam nedeniyle ameliyat önermediler. Ama şimdi beni tekrar hayata bağladılar,” dedi.