Akyüz, 37 yaşında el titremesi ve denge problemleri yaşamaya başladı ve bu sebeple hareketlerinde kısıtlılık meydana geldi. Yakınlarının önerisiyle hastaneye başvuran Akyüz, yapılan tetkikler sonucunda Parkinson hastalığı teşhisi aldı.
2021 yılına kadar ilaç tedavisi ile belirtileri kontrol edebilen Akyüz, şikayetlerinin artması üzerine hastaneye tekrar müracaat etti. Burada kendisine beyin pili takıldı.
Uzun süren tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Akyüz, ameliyat sonrası ilaç kullanımını azalttığını ve son dört yıl boyunca günlük yaşamını normal bir şekilde sürdürdüğünü ifade etti.
Akyüz, on yıl önce el titremesi ile birlikte hareketindeki yavaşlamaları fark etmeye başladığını belirterek, “Markete gittiğimde poşet açmakta zorlanıyor, arabaya bile binemez hale gelmiştim. Yakınlarımın önerisiyle fizik tedavi uzmanına başvurdum. Ziyaret ettiğim doktor Parkinson teşhisi koyarak nöroloji bölümüne yönlendirdi. Beş yıl farklı bir hastanede tedavi gördüm ve sonrasında ameliyat için Selçuk Hoca’ya danıştım” dedi.
Hareket kısıtlılığının artması nedeniyle cerrahi müdahale yapma kararı aldığını vurgulayan Akyüz, “Ameliyat öncesi hiçbir işlevi yerine getiremiyor, yürüyemiyordum. Bulaşık yıkayamaz hale gelmiştim; hastalık yaşamımı ciddi şekilde etkiliyordu. Hocamızla beyin pili ameliyatı olmayı kararlaştırdık. Şimdi ev işlerini yapıyor, işe gidip gelebiliyor ve günlük aktivitelerimi sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriyorum. Önceden resmen yatakta iki büklüm haldeydim” şeklinde konuştu.
DÜNYADA YAKLAŞIK 10 MİLYON PARKINSON HASTASI BULUNUYOR
Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi-Nöroloji Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Selim Selçuk Çomoğlu, hastalarının beyin pili ameliyatının ardından yaşam kalitesinin önemli ölçüde arttığını belirtti.
Parkinson hastalığının, beyindeki dopamin üreten hücrelerin sayısının azalması sonucu hareket, duruş bozuklukları, ses kısıklığı ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Çomoğlu, dünyada yaklaşık 10 milyon Parkinson hastasının bulunduğunu dile getirdi.
“Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1 milyon, Çin ve Hindistan’da ise her birinde 3 milyon civarında Parkinson hastası bulunmaktadır. Ülkemizde kesin bir veri olmasa da tahminlerimiz 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu yönündedir” diyen Çomoğlu, 2040’lı yıllarda bu sayının iki katına kadar yükselebileceğini ekledi.