ABD’nin bölgedeki özel temsilcisi ve Orta Doğu Özel Başkanlık Elçisi Yardımcısı Morgan Ortagus’un Beyrut’taki Baabda Sarayı’ndaki açıklamaları, hem siyasi çevreler hem de halk arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Ortagus’un, diplomatik teamülleri göz ardı ederek Lübnan’ın iç işlerine açıkça müdahale ettiği yorumları yapıldı.
Ortagus, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah’a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özellikle Hizbullah’ın İsrail karşısında askeri anlamda “yenilgiye uğradığı”na dikkat çekerken, yeni hükümette yer almaması için bir çağrıda bulundu.
Açıklamaların ardından gelen tepkiler üzerine, Lübnan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi bir bildiri yayımlayarak, “ABD’nin Orta Doğu Özel Başkanlık Elçisi Yardımcısı tarafından yapılan bazı açıklamalar kişisel görüşlerdir, bu beyanlar Lübnan Cumhurbaşkanlığı ile ilişkilendirilemez,” ifadesine yer verdi.
Hizbullah’tan Ortagus’a ilk tepki
Hizbullah’ın Meclis Grubu Başkanı Milletvekili Muhammed Raad, Habertürk’e verdigi demeçte, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelen açıklama, başkanlığın Ortagus’un sözlerinden uzak durduğunu ortaya koyuyor,” dedi.
Raad, “Bu açıklamaların detayıyla yanıt verilmesine gerek yok. Sözleri kin ve sorumsuzlukla dolu, Lübnan’daki ulusal bir unsura saldırıyor. Hizbullah, ulusal uzlaşının ve Lübnan’daki siyasi hayatın ayrılmaz bir parçasıdır,” şeklinde konuştu.
Hizbullah: “ABD, Lübnan’ı kaosa sürüklemek istiyor”
Hizbullah’a yakın bir milletvekili, yaptığı açıklamada, “Bugün yapılan Amerikan yorumları kabul edilemez ve Lübnan’ın egemenliğini ihlal ediyor,” ifadesini kullandı. Yetkili, “Lübnanlı yetkililer, dış baskılara boyun eğmemeli ve hiçbir yabancı dayatmayı kabul etmemelidir. ABD, ülkeyi istikrarsızlaştırmak ve kaosa sürüklemek istiyor,” dedi.
Lübnan’da Ortagus’un ziyaretine tepkiler artıyor
Câferî Mezhebi’nin önde gelen dini yetkililerinden Şeyh Ahmed Kıblan, “Amerikan politikaları, dünyayı, özellikle de Orta Doğu’yu büyük krizlerle sarmalamaktadır,” diyerek süreçte Lübnan’ı korumanın önemine değindi. Kıblan, “Ülkemizin siyasi gerçekliği oldukça bölünmüş durumda. Bu nedenle ulusal mutabakata dayalı, tüm tarafları kapsayan bir hükümete ihtiyaç var,” dedi.
Kıblan, “Ulusal mutabakatı olmayan bir hükümet ayakta kalamaz. Yanlış bir şekilde oluşan hükümetler, bölünmeler ve siyasi krizlerin daha da derinleşmesine yol açar. Lübnan hükümeti, Lübnan halkına aittir, yabancı güçlere değil,” şeklinde ekledi.
Ortagus’un davranışları da tepki çekti
Ortagus’un Beyrut’taki temasları sırasında Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile tokalaşırken üzerindeki Davud Yıldızı’na sahip yüzüğün bulunması, halk arasında büyük bir tepkisini ortaya çıkardı. Bu görüntü sosyal medya üzerinden hızla yayılarak, Ortagus ve Cumhurbaşkanı Aoun’a yönelik eleştirilerin artmasına sebep oldu.
Öte yandan, Beyrut Uluslararası Havalimanı yolu üzerindeki Hizbullah destekçileri, Ortagus’un açıklamalarını protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi. Protestocular, Lübnan