Melikgazi Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Nisa İrem Kılıçkıran, bir yıl önce kalp krizi geçiren annesinin yaşadığı zorlu süreçten ilham alarak, sınıf arkadaşı Melike Naz Şahan ve fizik öğretmeni Ferhat Çekim ile birlikte stent geliştirmeye karar verdi.
Kılıçkıran ve Şahan, geliştirdikleri bu proje ile TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldılar ve bölge birincisi olarak mayıs ayında finallere katılmaya hak kazandılar. Öğrenci ekibinin geliştirdiği nanoparçacıklı stent, ameliyattan bir süre sonra kendiliğinden eriyebilmesi özelliğiyle dikkat çekiyor ve yanı sıra diğer stentlerden yaklaşık 20 kat daha düşük maliyetli olma imkanı sunuyor.
Projenin detaylarına değinen Nisa İrem Kılıçkıran, “Bir yıl önce bir proje geliştirme kararı aldık. Bu projeye başlamaktaki amacımız annemin yaşadığı kalp rahatsızlığıydı. Anneme stent takıldıktan sonra pıhtı atma gibi çeşitli problemler yaşandı. Bu durumlar bizi bir TÜBİTAK projesi yapmaya yönlendirdi. Biyobozunur olmasına büyük önem verdik ve bu amaçla ‘polikaprolakton’ adını verdiğimiz biyobozunur bir malzeme kullandık. Stentimizi geliştirirken biyoyazıcılardan faydalandık. Bu sayede kişiye özel üretim gerçekleştirdik. Stentimizi yaklaşık bir sene içinde geliştirdik ve bunun yanı sıra stent takibinin yapılabileceği bir web tabanlı sistem oluşturduk. Bu sistem sayesinde stentin takibi, hasta ve doktor arasında daha etkin bir iletişim sağlıyor” şeklinde konuştu.
“MR VE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DE GÖRÜNTÜLENEBİLİR HALE GETİRDİK”
TÜBİTAK yarışmasına katıldıklarını ve Türkiye finaline yükseldiğini belirten Melike Naz Şahan, “Projede sağlık alanında yenilik sağlarken toplumsal fayda da oluşturmayı hedefliyoruz. Projeye başlama sebebimiz, yakın arkadaşımın annesinin kalp krizi geçirmesi oldu. Bu durum üzerine stentler üzerinde yoğunlaşmak istedik. Biyobozunur stent türünü tercih ettik çünkü en uygulanabilir olan oydu. Geliştirdiğimiz stent sayesinde, mevcut biyobozunur stentlerin aksine nanoparçacık entegrasyonu sayesinde hem MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) hem de bilgisayarlı tomografi ile görüntülenebilen bir ürün elde ettik ve bu bizim için büyük bir avantaj sağladı” dedi.
“HERKESİN KULLANABİLMESİNİ SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Stentin dayanıklılığı ve maliyeti hakkında bilgi veren Şahan, “Yeni tasarımımız sayesinde stentimizin dayanıklılığını önemli ölçüde artırmayı başardık. En büyük farkımız ise maliyet. Geliştirdiğimiz stent, mevcut metal stentlerin yaklaşık 20-22 katı kadar maliyet avantajı sunuyor. Bu sayede herkesin bu stenti kullanabilmesini amaçlıyoruz. Bu projeyi gençler için bir çağrı olarak değerlendiriyorum. Merak edin, araştırın ve bilim önündeki engelleri aşın. Bilim gençlerle büyür. Desteklenmeyi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“İKİNCİ AMELİYATA GEREK KALMADAN HASTAMIZ ŞİFA BULMAKTA”
Fizik öğret