1. Haberler
  2. Dünya
  3. NATO Zirvesi: Savunma Harcamaları ve İşbirliği Öne Çıkıyor

NATO Zirvesi: Savunma Harcamaları ve İşbirliği Öne Çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Almanya Başbakanı Freidrich Merz’in ilk NATO ziyaretinin ardından basına önemli açıklamalarda bulundu.

Merz’i yeni görevi dolayısıyla kutlayan Rutte, “Göreve başlamanızın ardından sadece birkaç gün içinde sizi NATO karargahında ağırlamak benim için bir onur ve mutluluk.” şeklinde ifade etti.

Rutte, Almanya’nın Avrupa’daki liderlik rolünü ve NATO’nun kolektif güvenliğine yaptığı katkıları vurgulayarak, Ukrayna’ya askeri yardımda bulunan en büyük Avrupa ülkesi olduğuna dikkat çekti.

Genel Sekreter, Merz’in ülkesinin savunma harcamalarını artırma yönündeki kararlılığını övgüyle karşılayarak, “Bu tür kararlı adımlar, daha güçlü, adil ve caydırıcı bir NATO inşa etmek için gerekli olan unsurlardır. Ordularımızın savunma ve caydırıcılık için ihtiyaç duyduğu yeteneklere sahip olduğundan emin olmalıyız. Bir milyar insanımızı güvende tutmak zorundayız. Bu nedenle, birlikte savunma harcamalarını artırma ve Atlantik’in her iki tarafında savunma sanayi kapasitesini geliştirme konusunda çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.

Rutte, belirtilen konuların 24-26 Haziran tarihleri arasında Hollanda’nın Lahey şehrinde gerçekleştirilecek NATO zirvesinin kilit noktası olacağına dikkat çekti.

Yeni zirvede belirlenmesi beklenen savunma harcamaları oranının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) göre ne seviyede olacağına dair bir soruya Rutte, “Etrafta birçok söylenti dolaşıyor. NATO içerisinde bu konuda tartışmalar yaptığımız doğru.” şeklinde bilgi verdi.

Rutte, herhangi bir rakam belirtmeyerek, “Her zaman söyledim. Yüzde 2 hedefinde kalırsak kendimizi koruyamayız. Bu nedenle, savunma harcamalarını mutlaka artırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Bunun yeterli olmayacağını dile getiren Rutte, “Aynı zamanda Atlantik boyunca, ABD ve Kanada dahil tüm Avrupa-Atlantik bölgesinde, NATO’daki tüm Avrupa ülkelerinde bir savunma sanayi üssü kurmamız gerekiyor. Bu çok önemli.” dedi.

Rutte, şunları ekledi:

“Daha önce belirttiğim gibi, Ruslar, genel ekonomi açısından Rusya’dan 25 kat daha büyük olan NATO’nun tamamının üç ayda ürettiği mühimmatı tek başına üretiyor. Biz bir yılda, onların üç ayda ürettiği mühimmatı üretiyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil.”

Ukrayna’nın üyeliği

Rutte, ABD’nin Ukrayna’nın NATO üyeliğine dair sıcak bakmadığına ilişkin bir soru üzerine, “NATO’nun tamamı Ukrayna’nın NATO’ya doğru yolunun geri dönüşü olmadığı konusunda hemfikir, ancak bir barış anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna’nın NATO üyeliğinin garanti altına alınacağı noktasında hiçbir zaman anlaşamadık. Bu konuda bir mutabakat sağlanmadı. Ancak uzun vadede, NATO müttefikleri ‘evet’ dedi. NATO üyeliğine dair bu perspektif mutlaka olacaktır. Bu, şu anda devam eden barış görüşmeleri için değil, daha uzun vadeli bir durumdur.” yanıtını verdi.

*Haberin fotoğrafı AA tarafından servis edilmiştir

NATO Zirvesi: Savunma Harcamaları ve İşbirliği Öne Çıkıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir