Meta, Facebook ve Instagram’ın sahibi olarak, sosyal medya platformlarında paylaşılan içeriklerin bağımsız kontrolcüler tarafından doğrulanmasından vazgeçtiğini açıkladı. Şirket, bunun yerine X’teki “topluluk notları” sistemine benzer bir uygulama geliştireceğini duyurdu.
Mark Zuckerberg, Salı günü yaptığı video ve yazılı açıklamada, üçüncü taraf moderatörlerin “siyasi açıdan çok taraflı” olduğunu belirterek, “İfade özgürlüğü konusunda köklerimize dönüş zamanı geldi” ifadesini kullandı.
Bu karar, Zuckerberg ve diğer teknoloji liderlerinin, Trump ile ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde hayata geçirildi. Yeni ABD Başkanı’nın göreve başlamasıyla birlikte Meta’nın bu adımı dikkat çekiyor.
Meta’nın Küresel İlişkiler Başkanı Joel Kaplan, bağımsız moderasyona olan bağımlılığın “iyi niyetli” olduğunu, ancak çoğu zaman sansüre yol açtığını vurguladı.
Kaplan, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen temsilcilerindendir ve görevini eski İngiliz siyasetçi Nick Clegg’den devralmıştır.
Trump ve Cumhuriyetçi müttefikleri, Meta ve doğruluk kontrolü politikalarını eleştirirken, sağcı seslerin susturulduğunu savunmaktaydılar.
Bu değişikliklerin ardından Trump, Zuckerberg’in kararına olumlu bir yanıt vererek, Meta’nın “iyi bir mesafe katettiğini” ifade etti.
Öte yandan, nefret söylemi ile mücadele eden kampanyacılar, bu değişimi hayal kırıklığıyla karşıladı ve gerçek amacın Trump’a daha yakın görünmek olduğunu savundu.
Global Witness kuruluşundan Ava Lee’ye göre, “Zuckerberg’in duyurusu açık bir şekilde Trump yönetimine yakınlaşma çabası ve zararlı sonuçlar doğuracak” nitelikleri taşımaktadır.
Lee, bu durumu “sansürden kaçınmayı iddia etmek, sosyal medya platformlarının teşvik ettiği nefret ve dezenformasyonun sorumluluğundan kaçma yönünde siyasi bir hamle” olarak değerlendirdi.
X’te uygulanan benzer adım
Meta’nın 2016 yılında başlattığı mevcut doğruluk kontrolü programı, yanlış veya yanıltıcı görülen paylaşımlar üzerinde bağımsız kuruluşların denetim yapmasını sağlıyordu.
Doğru olmadığı tespit edilen paylaşımlara, kullanıcılara ek bilgi sunan etiketler eklenebiliyor ve bu tarz içerikler platformda daha arka sıralarda yer alabiliyordu.
Şimdi ise bu sistemin yerine “öncelikle ABD’de” topluluk notları alınacak.
Meta, Avrupa veya İngiltere’de de üçüncü taraf doğruluk kontrol kuruluşlarından vazgeçmek gibi bir planlarının bulunmadığını açıkladı.
Yeni topluluk notları sistemi, Elon Musk’ın X’i satın alması ve isminin değiştirilmesinin ardından başlatılan yöntemle benzerlik gösteriyor.
Topluluk notları sisteminde, farklı görüşlere sahip kullanıcılar tartışmalı paylaşımlar üzerinde açıklamalar veya bağlam ekleyebiliyor.
Elon Musk, Meta’nın benzer bir mekanizma kullanmasını “Bu harika” sözleriyle değerlendirdi.
Ancak, İngiltere’de bulunan Molly Rose Vakfı, bu duyuruyu “internet güvenliğinde büyük bir endişe” olarak nitelendirdi.
Vakfın başkanı Ian Russel, “Acil olarak bu önlemlerin boyutunu netleştirmeye çalışıyoruz. Bunlar intihar, kendine zarar verme ve depresif içeriklerde de geçerli olacak mı?” diyerek endişelerini dile getirdi.
Meta, BBC’ye verdiği yanıtta, intihar ve kendine zarar verme kurallarına aykırı içeriklerin “ağır ihlal” olarak değerlendirileceğini, bu tür içeriklerin otomatik moderasyon sistemlerine tabi olacağını belirtmiştir.
Facebook’un Avrupa’daki doğruluk kontrol programında yer alan Full Fact kuruluşu, “taraflılık