1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Meningokok Menenjiti Vakalarında Beklenmedik Artış!

Meningokok Menenjiti Vakalarında Beklenmedik Artış!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 20 yıl boyunca erişkinlerde meningokok menenjiti vakası gözlemlemediğini belirten Yılmaz, bu hastalığın genellikle çocukluk döneminde sıkça görüldüğünü ancak erişkinler arasında ise nadir görülen bir durum olduğunu ifade etti.

Son bir hafta içerisinde iki erişkin bireyde meningokok menenjiti vakası tespit ettiklerini ve bu hastalardan birinin kaybının yaşandığını açıklayan Yılmaz, “Ocak ve Şubat aylarıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının ön planda olduğunu görüyoruz. İnfluenza A enfeksiyonlarında artış var. Eşlik eden hastalıkları olan bireyler, genellikle daha ağır seyir izleyebiliyor. Yoğun bakıma aldığımız bazı hastalarımız bulunuyor, bir kısmını ise serviste izliyoruz. Çoğunlukla ayaktan takip ettiğimiz hastalar mevcut. Ancak menenjit vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Özellikle son bir hafta içerisinde iki erişkin hastada meningokok menenjiti vakası gördük. Erişkinlerde böyle bir durumla yaklaşık 20 yıldır karşılaşmamıştım. Hastalardan bir tanesi Umre’den dönen bir birey, diğeri ise toplumdan gelen bir hastaydı. Bu menenjitlerden birini maalesef kaybettik. Diğer etkenlere bağlı menenjit vakaları da görülmekte. Bu nedenle halkımızın kalabalık ortamlarda mesafe kurallarına uyması ve öksürüp aksırdıklarında maske takmaları önemlidir. Ayrıca aşılarını yaptırarak korunmalarını şiddetle öneriyoruz. Meningokok menenjiti aşı ile yüzde yüz korunulabilecek bir hastalık. Aşı yaptırmadığı için 31 yaşındaki genç bir kızımızı meningokok menenjiti nedeniyle kaybettik” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLUK YAŞ GRUBUNDA SIKÇA GÖRÜLEBİLİYOR”

Meningokok menenjiti hastalığının çocukluk döneminde sıkça görüldüğünü aktaran Yılmaz, “Bu hastalık çocukluk yaş grubunda oldukça yaygın görülebiliyor. Ancak erişkinlerde bu durum çok sık karşılaşılmıyor. Umre’ye giden birçok kişi aşılarını yaptırıyor fakat aşı yaptırmayanlar için ciddi riskler oluşabiliyor. Toplu yaşam alanlarında bulunmuş kişiler bu tür hastalıklara maruz kalma açısından daha fazla savunmasızlar. Hem İnfluenza hem de Meningokok enfeksiyonlarına karşı duyarlı hale gelebiliyorlar. Dolayısıyla aşısı bulunan hastalıklara karşı yeterince korunulmadığında, bu tür ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor” dedi.

Meningokok Menenjiti Vakalarında Beklenmedik Artış!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir