1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Marmara Depremi: Kaygı mı, Rahatlama mı?

Marmara Depremi: Kaygı mı, Rahatlama mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23 Nisan tarihinde Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında bilim insanlarının farklı yorumları, kamuoyunda belirsizlik yarattı.

Depremin, daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığı ve bu durumun endişe verici mi yoksa rahatlatıcı mı olduğu konusunda çeşitli görüşler ortaya atıldı.

Habertürk’ten Onur Aydın’ın aktardığına göre, depremler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan jeofizik mühendisi Prof. Övgün Ahmet Ercan, Bebek’te sabah yürüyüşü yaparken görüntülendi.

Arkadaşlarıyla birlikte yürüyüşe çıktığını belirten Ercan, “Spor önemli, depremlerden bu yana sporu ihmal etmiştik. Bugün ilk defa yürüyüş yapıyorum. Televizyon programlarına katılmayı reddetmiştim ama size yakalandım,” şeklinde konuştu. Ercan, “Risk çok azaldı. Geçtiğimiz akşam çok korkmuştum. Trakya kolundaki depremler İstanbul’a kaymaya başlamıştı. O an, canlı yayında neler söyleyeceğimi bilemedim. İnsanları tedirgin etmek istemedim, eğer depremler Kuzey Anadolu kolu üzerinde seri biçimde gerçekleşseydi, durumu daha ciddi bir şekilde ifade edebilirdim. O gece, depremleri takip ederek uyumadım. İstanbul kolundaki 4.6’lık depremin ardından başka bir sarsıntı yaşanmadı ve derin bir rahatlama hissettim. Enerji artık tükenmişti. İstanbulluların dikkatli olmaları haklı. Biz bilim insanları, dikkatsiz söylemlerle İstanbul’un boşalmasına neden olmamalıyız. Zaten birçok insan ilk depremden sonra İstanbul’u terk etti. Şu an 6.2’nin etkisi geçmiş durumda. Okullar açılabilir, herkes normal hayatına dönebilir, bu durum ekonomi ve turizmi de olumlu yönde etkileyecektir,” dedi.

“İSTANBUL’DAN KAÇANLAR GERİ DÖNEBİLİR”

Prof. Ercan bu açıklamalarına şöyle devam etti:

“İstanbul’dan kaçanlar geri dönebilir, şu anda İstanbul güvenli. Önümüzdeki 20 ila 50 yıl arasında büyük bir depremin gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Bilimsel veriler bunu gösteriyor. Bazı açıklamalar, halkın psikolojisini olumsuz etkiliyor. Marmara artık sakin. Ben, yıkıcı bir deprem beklemiyorum. Sokakta yürürken insanlar bana soruyor, ‘Hocam, deprem olacak mı? Bizi korkutmayın,’ diyorlar. Oysa ben asla korkutma amacıyla konuşmam, her zaman gerçekleri paylaşmayı tercih ederim ve insanların psikolojisini korumaya dikkat ederim.”

“O GECE KALP KRİZİ GEÇİREBİLİRDİM”

Prof. Ercan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçtiğimiz akşam İstanbul koluna atlaması durumunda kalp krizi geçirebilirdim. Zaten yeni kalp ameliyatı geçirmiştim. Bu tür durumlarla iç içeyiz ve hep bir gerginlik yaşıyoruz.”

“BÜYÜK DEPREM İÇİN 20-50 YIL VAR”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “M6.2’lik depremin etkisi bitti. Doğuya doğru, İstanbul’a hareket durdu. Büyük bir depremin gerçekleşmesi için en az 20 ila 50 yıllık bir süreç var” ifadelerini kullandı.

Marmara Depremi: Kaygı mı, Rahatlama mı?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir