İstanbul’da 6,2 büyüklüğünde bir depremin ardından Habertürk TV’ye katılan İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz, önemli değerlendirmelerde bulundu.
Marmara Depremi ile ilgili düşüncelerini paylaşan Taymaz, “Hersek Deltası’nın (Yalova) bıraktığı yerden Adalar’ın önünden geçerek Bakırköy açıklarına kadar giden kolun kırılma ihtimali daha yüksek.” ifadelerini kullandı. Bu kolun 6,8 ile 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceğini belirten Taymaz, zemin yapısının da bu süreçte önemli bir rol oynadığını vurguladı. Erken uyarı sistemlerinin önemine değinen Taymaz, “Eğer deprem Yalova açıklarında gerçekleşirse, Gebze ve Yalova için çok fazla bir zaman tanımayacaktır. Ancak İstanbul’un uzak noktalarında, büyük yapıların bulunduğu yerlerde ise bize zaman kazandıracaktır. Orta Marmara çukurluğunda bir deprem olursa Körfez’deki tesisler için de benzer bir durum söz konusu.” dedi. Afet hazırlıkları hakkında ise, “Biz afete hazırlıkta sınıfta kalıyoruz.” şeklinde konuştu.
6,2 büyüklüğündeki depremin özellikleri hakkında da bilgi veren Taymaz, “Bu depremde sağ yönlü bir hareket gözlemlendi. Yaklaşık 10 derece eğimle çukurların düştüğünü ve bu sırada 10 derece açıyla kayma yaşandığını belirtti. Bu durum olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Kumburgaz’dan Silivri’ye uzanan 20-30 km’lik fay uçlarında 0.5 bar seviyesinde negatif enerji aktarımının gerçekleştiğini ifade etti. Bu durumun, burada biriken stresi sonraki potansiyel kırılma noktalarına yüklemediğini, aksine azalttığını kaydetti. Ancak bu yorumların ilk değerlendirmeler olduğunu ve 6,2’lik depremin artçı sarsıntılarının 2-3 hafta hatta birkaç ay sürebileceğini belirtti. Taymaz, “Bununla birlikte 5,9 büyüklüğünde bir depremin olacağına dair bir öngörüm yok.” şeklinde ifade etti.
PROF. DR. TUNCAY TAYMAZ KİMDİR?
1964 doğumlu Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Haziran 1985 döneminde bölüm birincisi olarak mezun olmuştur. 1986 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan Yurtdışı Doktora Bursu’nu kazanarak, dünya çapında saygın bir eğitim kurumu olan Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisans tezi yapmadan 1990 yılına kadar eğitimine devam etti ve doktor unvanını elde etti.
Cambridge Üniversitesi’nde Jeofizik ve Sismoloji alanında doktora unvanını alarak bu alanda ilk ve tek Türk profesörü unvanına sahip oldu. 1990-1991 yılları arasında Ekim-Kasım döneminde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra, Ocak 1992’de İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak akademik kariyerine devam etti. Ekim 1993’te doçent unvanını aldı ve 1994 yılında doçent kadrosuna atandı. 1999 yılında ise sadece 34 yaşındayken profesör unvanını elde etti. Taymaz’ın deprem konusundaki çalışmaları ise 4 binden fazla atıf almayı başardı.