Bazı mantarların insan florasının doğal bir parçası olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kuş, mantarların bakteriler ve virüsler gibi mikroskobik canlılar olduğunu belirtti. Dr. Kuş, “Mantarlar, yerel koloniler oluşturup gözle görülebilir hale gelebilir. Ancak genellikle toprakta, havada ve şu anda vücudumuzda bulunan sporlar şeklinde varlıklarını sürdürürler. Bilhassa belirli mantar türleri, insan florasında doğal olarak bulunması gereken unsurlardır. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminde meydana gelen bazı bozukluklar, örneğin HIV, AIDS, kanser gibi hastalıklarda ya da kemoterapi sonrası, bu mantarların hava yoluyla akciğerlerimize ya da sinüslerimize yerleşmesine zemin hazırlayabilir ve enfeksiyonlara yol açabilirler” dedi.
Uzm. Dr. Kuş, tedaviye rağmen iyileşmeyen durumların mantar enfeksiyonunu düşündürebileceğini belirtti. Dr. Kuş, “Sadece mantarlar kaynaklı bir akciğer enfeksiyonu durumu yoktur. Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi, geçmeyen öksürükler, balgamda farklı renkler ve ateş atakları gibi bulgular ortaya çıkabilir. Antibiyotiklerin bakterilere yönelik olduğunu biliyoruz, bu nedenle mantar enfeksiyonları için antifungal ilaçların kullanılması gerekmektedir. Eğer kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa ve tedaviye rağmen durumu kötüleşirse, mantar enfeksiyonundan şüphelenmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.
“MANTAR SOLUNUM YOLUYLA VÜCUDA GİREBİLİR”
Uzm. Dr. Kuş, mantarın solunum yoluyla vücuda girebileceğini belirterek “Mantarlar, özellikle akciğerlerdeki boşluk oluşumlarına neden olan yapısal bozukluklar bulursa, bağışıklık zafiyeti ile birlikte burada ürüyebilirler. Bu durumun tedavisi çoğu zaman zordur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Mantarlar, genellikle çevremizde bulunur fakat rutubetli yerlerde yaşamak zorunda kaldığımızda evlerimizin duvarlarında siyah küfler oluşabilir. Bu tür mantarlar, tekrarlayan solumalar esnasında akciğerlere geçebilir. Ayrıca, mantarla kirlenmiş kıyafetlerin giyilmesi de, bağışıklık sisteminde zafiyet olan kişilerde enfeksiyon riskini artırabilir. Bağışıklık yetmezliği olan bireylerin rutubetli ve topraklı ortamlarda bulunmaları, hastalığın bulaşma olasılığını artırabilir” şeklinde konuştu.
“KÜFLÜ KIYAFETLERDEN KAÇINILMALI”
Uzm. Dr. Kuş, rutubetli ortamlarda kıyafetlerin küflenebileceğini ve bu kıyafetlerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Kuş, “Özellikle mantar bulunan ortamlardan uzak durmalı, evlerimizi düzenli bir şekilde havalandırmalıyız. Eğer dolabımızda rutubetten dolayı küflenmiş kıyafetler varsa, bu kıyafetlerin giyilmemesi çok önemlidir. Ayrıca, diyabet gibi sağlık sorunlarımız varsa, bunların kontrol altında tutulması gerekiyor. Uzun süreli semptomlar ve antibiyotiğe dirençli durumlar gözlemlendiğinde, bir sağlık uzmanına başvurulması önerilmektedir” dedi.