Cumhurbaşkanı Avn, Paskalya Bayramı dolayısıyla Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai’yi, başkent Beyrut’un kuzeyindeki Bkirki bölgesindeki ofisinde ziyaret etti.
Görüşmenin ardından, ülkenin önemli sorunlarından biri olan Hizbullah’ın silahsızlandırılmasıyla ilgili bir soru yöneltildiğinde Avn, anlaşmazlıkları basın veya sosyal medya aracılığıyla tartışmak yerine, ilgili taraflarla doğrudan ve sakin bir şekilde konuşmanın önemine dikkat çekti.
Avn, “Lübnan halkı savaş istemiyor ve savaş kelimesini duymak dahi istemiyor. Bu sebeple, Lübnan’ın egemenliği ve bağımsızlığı konusunda tek sorumlu güç Lübnan Silahlı Kuvvetleri’dir.” şeklinde ifade etti.
Lübnan’daki iç barışı korumanın temel unsurlarından biri olan bu konunun, bir vizyon ve sorumlulukla ele alınması gerektiğini vurgulayan Avn, “Bu sorumluluğu hükümetle işbirliği içinde üstleneceğim. Lübnan’daki herhangi bir iç mesele yalnızca uzlaşı ile çözülebilir. Devletin silah tekeli konusunu hayata geçireceğiz ancak bunun nasıl yapılacağına dair şartların oluşmasını bekleyeceğiz.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde ele aldıkları konulara değinen Avn, “Yemin töreninde silahların devletin tekelinde tutulması kararı aldık ve bunu hayata geçireceğiz.” dedi.
Lübnan Maruni Patriği Rai de, “Bizi koruyacak tek güç devlettir. Devlet dışındaki silahlar Lübnan’ın çıkarlarını tehlikeye atar. Artık şunu ifade etmenin zamanı gelmiştir: Lübnan’ı yalnızca ordusu, devleti ve güvenlik güçleri koruyabilir.” şeklinde konuştu.
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, 18 Nisan’da yaptığı televizyon konuşmasında, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının devam ettiğine dikkat çekerek, “Hiç kimse Hizbullah’ın veya direnişin silahlarını almaya izin vermeyecek. Çünkü Hizbullah ve direniş ayrılmaz bir bütündür. Bu düşünceyi aklınızdan çıkarmamalısınız.” ifadelerini kullanmıştı.