ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da ithalata yönelik karşılıklı tarifelerin uygulanmasına ilişkin kararnamesini imzalaması, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceğine dair endişeleri artırdı. Bu durum, petrol talebinin kısıtlanacağı beklentilerini de güçlendirdi.
Trump’ın “kurtuluş günü” olarak ifade ettiği açıklamanın ardından, Brent petrolün varil fiyatı, artan talep endişeleri ile birlikte aynı gün yaklaşık yüzde 1 değer kaybederek 73,64 dolardan kapandı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol de yüzde 0,6 düşüşle 70,48 dolara geriledi.
Devamında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun kademeli üretim artışına devam edeceğini açıklaması, talep daralması ve arz fazlası endişelerini tetikleyerek fiyatlar üzerinde ek bir baskı yarattı.
OPEC+ grubu, 3 Nisan’da yaptığı duyuruda 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini kademeli olarak sona erdireceğini ve mayıs ayında günde 411 bin varillik üretim artışı yapacağını bildirdi. Bunun üzerine Brent petrol fiyatı aynı gün yüzde 5’ten fazla düşerek 69,63 dolara geriledi. Bu durum, Ekim 2023’ten bu yana en büyük günlük kayıp olarak kaydedildi. WTI de aynı gün 5,6 değer kaybederek 66,33 dolara düştü.
Diğer yandan, Çin’in 4 Nisan’da ABD’den ithal tüm ürünlere yüzde 34 ek gümrük vergisi getirme planı, küresel ticaret savaşları riskini artırarak petrol fiyatlarının 63,85 dolara kadar gerilemesine neden oldu. Bu, Ağustos 2021’den bu yana ilk kez 65 doların altını görmesi oldu.
Aynı tarihte Brent petrol fiyatı yüzde 6’ya yakın düşüşle 65,74 dolardan kapanırken, WTI da yüzde 6’dan fazla azalarak 62,10 dolara geriledi. Böylece Brent petrol, nisan ayının ilk haftasında yüzde 9,2 değer kaybederek 65,74 dolara inerek, Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışını yaşamış oldu.
“FİYATLAR UZUN SÜRE 80 DOLAR SEVİYESİNE DÖNMEYECEK”
Londra merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group’un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel petrol talebinin görünümünün uzun bir süre zayıf kalacağını belirtti. Mathonniere, fiyatların uzun süre 80 dolar seviyesine dönmeyeceğini ifade etti.
Mathonniere, Trump ve OPEC+ grubunun aldığı kararların petrol talebini büyük ölçüde baskıladığını belirterek, “OPEC+ grubu piyasaya fazla arz sağlamaya devam ederken, küresel ticaret savaşlarının yarattığı ekonomik belirsizlikler nedeniyle talepte önemli bir artış beklemiyorum” dedi.
Mathonniere, bu nedenle petrol fiyatlarında düşüşün devam etmesini beklediklerini söyledi ve şöyle devam etti:
“Özellikle dünyanın en büyük talep merkezlerinden biri olan Çin’de yapısal ekonomik sorunlar devam ediyor. Üstelik Pekin’in ABD ile büyük bir ticaret fazlası bulunuyor