1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Ticaret Belirsizliği Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor

Küresel Ticaret Belirsizliği Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun 17 Nisan tarihli toplantısına dair özeti yayımlandı.

Özet, küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklerin arttığını ve son dönemde atılan korumacı önlemlerin küresel ekonomi ile finansal piyasalar üzerindeki riskleri belirgin hale getirdiğini belirtiyor. Bu gelişmelerin, küresel büyüme görünümünü olumsuz etkilediği vurgulandı.

Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellendiği kaydedilirken, Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2025 yılı için büyüme oranı beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 1,7’ye, 2026 yılı için ise yüzde 2,4’ten yüzde 1,9’a düşürüldüğü ifade edildi.

Küresel talepteki bozulmanın etkisiyle doğalgaz ve petrol fiyatlarında önemli düşüşler görüldüğü belirtilirken, TCMB özetinde “ABD’nin ticaret politikaları ve buna diğer ülkelerin verebileceği tepkiler, devam eden jeopolitik risklerle birlikte küresel ticaret ve ekonomik faaliyet açısından önemli risk faktörleri” olarak tanımlandı.

Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki potansiyel etkilerinin ülkeden ülkeye değişebileceği ifade edilerek, özellikle ABD gibi gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentilerinin bir miktar arttığı bildirildi. Bu bağlamda, küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerine temkinli bir yaklaşım sürdüreceği öngörülmektedir. Özette artan küresel belirsizlikler nedeniyle risk iştahının düştüğü ve gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarının devam ettiği kaydedildi.

Türk lirası (TL) mevduat faiz oranlarının, 7 Mart haftasına göre 275 baz puan artarak 11 Nisan haftası itibarıyla yüzde 51,9’a ulaştığı belirtiliyor. Aynı dönemde, TL ticari kredi faizlerinin (kredili mevduat hesabı ve kredi kartı hariç) 449 baz puan artarak yüzde 54,9, ihtiyaç kredisi faizlerinin ise 555 baz puan artışla yüzde 69,7 seviyesine çıktığı ifade edildi. Konut kredisi faizleri ise 26 baz puan azalarak yüzde 39,6, taşıt kredisi faizleri ise benzer oranda artarak yüzde 43,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bireysel kredilere ilişkin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalamasının 7 Mart-11 Nisan döneminde yüzde 2,3’e gerilemesi dikkat çekti. Bu gerilemenin, kredi kartı büyümesindeki yavaşlama nedeniyle meydana geldiği, diğer taraftan, tüketici kredilerinin tüm alt kırılımlarında ise büyüme kaydedildiği bildirildi. TL ticari kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranları yüzde 1,7’den yüzde 3,6’ya ulaşmıştır. Yabancı para (YP) kredilerinde ise uygulanan yüzde 0,5’lik büyüme sınırıyla uyumlu olarak, kur etkisinden arındırılmış YP ticari kredilerde 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması bir önceki PPK dönemindeki yüzde 2,0’dan yüzde 0,4’e gerilmiştir.

28 Mart tarihinde alınan kararla, kredi büyümesine dayanan zorunlu karşılık uygulamasında, tüketicilere kullandırılan ihtiyaç kredilerinde, istisna tutulan kredili mevduat hesaplarından üçten fazla taksitle vadesi olanların kredi büyümesi sınırlarına dahil edildiğine dikkat çekildi. Yine, YP kredi büyüme sınırında değişiklikler yapıldığı belirtildi.

TCMB brüt uluslararası rezervlerinin 7 Mart’tan bu yana 22,4 milyar ABD doları azalarak 11 Nisan itibarıyla

Küresel Ticaret Belirsizliği Ekonomiyi Olumsuz Etkiliyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir