1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri ve Çin Müzakereleri

Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri ve Çin Müzakereleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar, ABD ve Çin arasında tarife müzakereleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı finansal sonuçların etkisiyle olumlu bir performans sergiledi. Önümüzdeki hafta, yatırımcıların dikkatleri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yapacağı faiz kararına odaklandı.

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları çerçevesinde uyguladığı gümrük tarifeleri üzerinde Çin ile gerçekleştirilecek müzakerelere dair haberler, piyasalarda risk alma iştahını artırdı. Bu süreçte, ABD’deki büyüme verileri gibi makroekonomik göstergeler de hafta boyunca dikkat çekici oldu.

Önümüzdeki hafta Fed, para politikası kararlarını duyuracak ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözle yönlendirmeleri piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

Piyasalarda, Fed’in gelecek hafta faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Tarım dışı istihdam verisinin, öngörülerin üzerinde artış göstermesi ve işsizlik oranının aynı seviyede kalmasının ardından, bankanın yılın ilk faiz indirimi beklentileri haziran ayında zayıflarken, temmuza yönelik tahminlerin güçlendiği gözlemlendi.

Diğer yandan ABD ile Çin arasında bir diyalog ortamının oluşabileceğine dair haber akışı dikkat çekti. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini açıklamasının ardından iki tarafın potansiyel anlaşmalar üzerinde değerlendirmelerde bulunduğunu bildirdi. Bu resmi açıklamalar, ABD ile Çin arasında ticaret alanında anlaşma olasılığına duyulan umutları artırdı.

ABD Ticaret Bakanlığı, 2025’in ocak-mart dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Verilere göre, GSYH yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 0,3 azaldı. Önceki dönemde ise ABD ekonomisinin yüzde 0,2 büyümesi bekleniyordu.

Bu küçülme, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana ilk kez kaydedildi. Ülkenin ekonomik büyümesi, 2024’ün son çeyreğinde yüzde 2,4, 2023 genelinde ise yüzde 2,8 olacağı tahmin ediliyor. Yılın ilk çeyreğinde GSYH’daki küçülmenin başlıca nedenleri arasında ithalat artışı ve kamu harcamalarının azalması yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, bu büyüme verileri hakkında, mevcut rakamların önceki yönetim dönemine ait olduğunu ifade etti.

Nisan ayında tarım dışı istihdam 177 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ve işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 4,2’de kaldı. Tarım dışı istihdamın 138 bin kişi artması bekleniyordu.

Haftalık ortalama çalışma saati ise 34,3 olarak sabit kaldı. Ayrıca, Fed’in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,2 artarak 36,06 dolara yükseldi.

Bu gelişmeler ışığında, geçen hafta tahvil piyasalarında sınırlı satışlar gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,31 seviyesinde haftayı tamamladı.

Altının ons fiyatı, haftalık bazda yüzde 2,3 değer kaybederek 3.241 dolara gerilerken, dolar endeksi ise yüzde 0,5 artışla 100 seviyesinde kapandı.

Brent petrolün varil fiyatı, haftalık bazda yüzde 6,9 düşerek 61,3 dolardan işlem gördü.

New York Borsası Pozitif Seyretti

New York borsasında geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıktı. Haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 2,92, Nasdaq endeksi yüzde 3,45 ve Dow Jones endeksi yüzde 3 artış kaydet

Küresel Piyasalarda Fed Beklentileri ve Çin Müzakereleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir