1994 yılından bu yana gerçekleştirilen Sakıp Sabancı Spor Ödülleri, her olimpiyat döngüsünde ‘Sporda Oyunu Değiştiren’ sporcuları onurlandırmak amacıyla sahiplerine teslim edildi. Sabancı Vakfı’nın Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile birlikte düzenlediği törende, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanarak ülkemizi temsil eden sporculara 240 Cumhuriyet Altını ödül olarak verildi. Para yüzmede iki altın madalya kazanan Umut Ünlü, para judo branşında Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandıran İbrahim Bölükbaşı, para tekvando branşında ilk altın madalyayı getiren Mahmut Bozteke, para okçulukta altın madalya sahibi Öznur Cüre Girdi ile Rio, Tokyo ve Paris Paralimpik Oyunları’nda üst üste üç altın madalya elde eden Türkiye Kadın Milli Golbol Takımı ödüllerin sahibi oldu. Sporcular, ödüllerini Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu’dan aldı.
‘Sporda Oyunu Değiştirenler’ teması altında bu yıl Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen törende, milli para dansçısı Barış Bayraktar’ın sahne performansı ve sporcuların başarıya giden yolculuklarını anlatan kısa bir film gösterimi de yapıldı.
NEVGÜL BİLSEL SAFKAN: SAKIP SABANCI SPOR ÖDÜLLERİ MADALYALARIN DEĞİL, FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ORTAYA KOYMANIN SEMBOLÜDÜR
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, törendeki konuşmasında, “Merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti doğrultusunda 1994’te başlayıp her olimpiyat döngüsünde sürdürülen Sakıp Sabancı Spor Ödülleri ile sadece başarıları değil, hayalleri ve sınır tanımayan kararlılığı ödüllendiriyoruz. Çünkü başarı, çoğu zaman vazgeçmeden, yılmadan, tüm engelleri aşanların hikayesidir. Bu ödülü yalnızca bir takdir olarak değil; ilham verip dönüştürme ve eşitlik çağrısı olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca UNESCO’nun 2023 yılında yayımladığı rapor sonuçlarına da dikkat çeken Safkan, “Dünya genelinde engelli bireylerin yalnızca yüzde 1’i düzenli spor yapabiliyor. Oysa sporla tanışan bireylerde yaşam memnuniyeti yüzde 40 oranında artıyor; sosyal katılım ve istihdam oranları belirgin şekilde yükseliyor. Bu rapor, çağrının neden bu kadar önemli olduğunu göstermek için bir kez daha önemli bir referans” dedi.
MURAT AKSU: PARİS 2024 PARALİMPİK OYUNLARI YALNIZCA SPORTİF DEĞİL, ZİHİNSEL BİR EŞİK
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Av. Murat Aksu, törende yaptığı konuşmada, “2024 yılında Paris’e tarihimizde ilk kez 15 branşta, 94 sporcu ile katıldık. 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalya ile döndük. Bu, sadece bir skor tablosu değil; sabahın beşinde başlayan antrenmanların, görünmeyen emeğin, inancın ve dayanışmanın sonucudur. Bu madalyalar tesadüf değil; büyük bir dönüşümün işareti. Sakıp Sabancı Spor Ödülleri gibi değerli platformlar, başarıyı, ilhamı, görünürlüğü ve toplumsal farkındalığı artırıyor” belirtti. Aksu, “Türkiye Paralimpik Hareketi büyüyor, güçleniyor ve görünür hale geliyor. Los Angeles 2028’e giden