Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, aort yırtılmalarının en önemli sebeplerinden birinin kontrolsüz tansiyon olduğunu vurguladı. Özatik, “Hastalarımıza belli yaşlarda ve belirli aralıklarla hastaneye gidip kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.
Aort yırtılması, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yaşadığı sağlık sorunu ile gündeme geldi. Prof. Dr. Özatik, aort diseksiyonlarının kalp damar cerrahisinde en kritik acil durumlardan biri olduğunu belirtti.
Önder’e acil şifa dileyen Özatik, aort damarının kalpten çıkıp tüm organları besleyen ana damar olduğunu ifade etti. Aort damarını “ana bir su şebekesi” olarak tanımlayan Özatik, “Kalpten çıktıktan sonra önce beyin, kollara, sonrasında ise tüm vücut organlarına kan taşır. Damarın çapı 2,5-3 santim kadardır ve aslında tek bir tüp görünümündedir, ancak üç katmandan oluşur. Bu katmanlar birbiriyle bağlıdır ve gözle görülemese de mikroskopla incelendiğinde belirgin bir yapıdadır.” şeklinde bilgi verdi.
Aort damarında bir yırtılma meydana geldiğinde, damarın aniden patlayabileceğini ve hastanın ani bir şekilde hayatını kaybedebileceğini belirten Özatik, bu olayların genellikle şiddetli sırt ve göğüs ağrısına yol açtığını kaydetti.
Aort yırtılmasında damarda patlama olmadığı takdirde, bu durumun bağlı olduğu organlarda kan akışının bozulabileceğine dikkat çeken Özatik, “Eğer yırtık beyni besleyen damarlara ulaşırsa, buradaki tıkanıklık felç riski oluşturabilir. Kol damarlarında bir tıkanıklık yaşanabilir. Karın bölgesindeki bir yırtılma, karaciğer ve bağırsak gibi iç organların beslenmesini etkileyebilir. Kasık damarıyla ilgili bir sorun bacakta dolaşım bozukluğuna neden olabilir. Bu durumlar tıbbi müdahale gerektiren acil klinik tablolardır.” ifadelerini kullandı.
ACİL MÜDAHALE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Özatik, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumunun oldukça ciddi olduğunu ve bu tür hastalar için acil müdahalenin zorunlu olduğunu vurguladı.
Aort yırtılmasında ortaya çıkan ağrının kalp krizi belirtileriyle karıştırılabileceğini ifade eden Özatik, bu iki durumun farklı olduğunu belirtti. “Kalp krizi sırasında göğüs ağrısı olabilir, ancak hasta dinlendiğinde bu ağrı geçebilir. Oysa aort yırtılmasında ağrı durumu devam eder. Aort yırtılması sırasında tansiyon yüksekliği de belirgin bir bulgudur. Dolaşım bozukluğu yaşanıyorsa, kişinin bilinci de kaybolabilir.” değerlendirmesini yaptı.
“EN AZ 10 KİŞİLİK EKİPLER GEREKTİREN AMELİYATLARDIR”
Prof. Dr. Özatik, aort ameliyatlarının uzun süren operasyonlar arasında yer aldığını belirterek, “Sadece yırtılan bölgenin onarılması yetmez. Beyin damarlarında da problem varsa o alanın da değiştirilmesi gerekebilir. Ameliyat süresi, yapılan işlemin zorluğuna göre değişiyor. Rutin aort ameliyatları en az 10 kişilik ekipler tarafından gerçekleştirilir.” dedi.
Aort yırtılmalarında yaygın olarak kontrolsüz tansiyonun etkili olduğunu belirten Özatik, “Hastalarımıza belirli dönemlerde hastaneye gelerek kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz. Kontrolsüz yüksek tans